Бернд Райхарт, изпълнителен директор на „A22“, компанията, развиваща проекта за Европейска Суперлига, потвърди пред немското списание „Кикер“, че се предприемат стъпки за стартиране на турнира. Източници от организацията са потвърдили за испанското издание „Ас“, че намерението е Суперлигата да започне през септември 2025 г. В своето изявление Райхарт твърди, че понижаването на цената на телевизионните права и предлагането на по-добър продукт са две от целите.

„Ние изучаваме новите технологии и бизнес модела, базиран на тях, защото вярваме, че футболните фенове заслужават по-добро и по-достъпно изживяване на своите екрани. Новият формат на Шампионска лига не оправда очакванията на хората. Доказателство за това са победите на Байерн над Динамо Загреб (9:2) и на Борусия Дортмунд над Селтик (7:1). Според нас мачовете ще бъдат по-интересни, ако се играят при равни условия. Ето защо сме за класическия формат на Лигата с двубои, последвани от плейоф“, заяви Райхарт.

Германския режисьор, който оглавяваше телевизионния канал RTL преди да се присъедини към проекта, се позовава и на неотдавнашното решение на Съда на Европейския съюз в полза на Ласана Диара в дело срещу ФИФА, Белгийската футболна федерация и Спортния арбитражен съд. В решението си юридическата институция 35 пъти са позовава на Суперлигата. Според Бернд Райхарт именно това е доказателството, стълбовете на ФИФА и УЕФА, които имат монопол над футбола, започват да се сриват.

Както е известно, през пролетта на 2021 г. 12 от европейските грандове анонсираха създаването на Суперлигата. Основателите бяха Реал (Мадрид), Барселона, Атлетико (Мадрид), Ювентус, Милан, Интер, Арсенал, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Челси, Ливърпул и Тотнъм. След заплахи от страна на УЕФА и протести на феновете повечето клубове се оттеглиха от проекта. Останаха само Реал (Мадрид), Барселона и Ювентус.

На 21 декември 2023 г. Европейският съд призна за незаконно решение на ФИФА и УЕФА за забрана на Суперлигата и ги обвини в злоупотреба с доминиращо положение, използвайки правила, които противоречат на общоприетото законодателство за конкуренцията и свободата на предоставяне на услуги.

През април тази година президентът на УЕФА Александър Чеферин обяви, че проектът на Суперлигата е прекратен. Това обаче изглежда не е така.