ФИФА ще обяви имената на футболистите, номинирани за “Златната топка” в Сао Паоло на 30 ноември.
Това ще стане на специална церемония по време на жребия за Купата на Конфедерациите. Турнирът ще се проведе в Бразилия през 2013 година.

До момента сигурни участници там са: Бразилия (домакин), Испания (световен и европейски шампион), Япония (шампион на Азия), Мексико (носител на “Златната купа” на КОНКАКАФ), Уругвай (шампион на Копа Америка), Италия (световен вицешампион) и Таити (шампион на зона „Океания”). Очакванията са и през тази година борбата за “Златната топка” – най-престижния индивидуален приз във футбола, да бъде между Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Последните три години аржентинецът печелеше трофея. Сега португалецът като че ли има известно предимство. 

През януари Меси изравни Мишел Платини, който взе наградата в три поредни години (1983, 1984 и 1985 г.) Подгласници на нападателя на Барса останаха съотборникът му Шави и Кристиано Роналдо от Реал (Мадрид).
Аржентинецът е едва четвъртият футболист, който взима “Златната топка” за трети път. Освен Платини, по три пъти наградата е ставала притежание на двама холандци – Йохан Кройф (1971, 1973 и 1974) и Марко ван Бастен (1988, 1989 и 1992).