33-годишният португалец Андре Вияш-Боаш е новият треньор на Челси. Клубът обяви официално новината, като уточни, че договорът е за 3 години.

“Андре бе нашият фаворит за поста и започва работа незабавно. Той е сред най-талантливите млади мениджъри в днешния футбол и за кратко време се доказа като класен специалист. Неговата амбиция ни кара да вярваме, че Челси ще постигне големи успехи”, пише в сайта на лондончани.

Роденият на 17 октомври 1977 година португалец стана най-младият треньор в историята, който печели европейска клубна титла, след като в изминалия сезон изведе Порто до триумф в Лига Европа.

Едва 16-годишен Андре започва да контактува с английската легенда Боби Робсън, с който обсъжда футболна тактика и е назначен на работа в Порто. Робсън го насърчава да изкара треньорски лиценз на едва 17 години.

21-годишен Вияш-Боаш става селекционер на Британските Вирджински острови, а по-късно е асистент на Жозе Моуриньо в Порто, Челси и Интер.

През сезон 2009-10 той води Академика Коимбра, а в последната година изведе Порто до титла, купа и Суперкупа в Португалия, както и до успех в Лига Европа.

В Лига Европа Порто бе в една група с ЦСКА и постигна две победи – 1:0 в София и 3:1 у дома. Вияш-Боаш е приятел със спортния шеф на “армейците” Емил Костадинов.