УЕФА обяви официално, че спира международния футбол до второ нареждане, като това включва мачовете от Шампионската лига, Лига Европа, както и двубоите между националните отбори на европейските страни. Както вече стана ясно, баражите за европейското първенство отново бяха отложение заради пандемията с коронавируса.

Ръководителите на 55-те страни-членки на УЕФА се събраха във видеоконферентен разговор за пръв път от 17 март насам, когато взеха безпрецедентното решение за отлагане на Евро 2020 с година.

УЕФА разполага с две работни групи, анализиращи всичко от спортния календар до финансовите последствия от пандемията с COVID-19, която предизвика спирането на футболния сезон на Стария континент, като изключение остава първенството на Беларус. 

Желанието на президента на УЕФА Александър Чеферин продължава да бъде завършване на сезона до 30 юни или в краен случай 31 юли, но без да налага мнението си на различните федерации, които сами трябва да преценят кога и как да продължат сезона, в зависимост от ситуацията в съответната държава.

Ако се вземе решение за прекратяване на сезона, загубите на отборите вследствие на пропуснати постъпления чрез спонсорски договори, телевизионни права, билети за мачовете и туризъм ще бъдат внушителни. Най-големи биха били пораженията за английската Висша лига - над 1.2 млрд. евро., следвана от испанската Ла Лига с над 900 млн. евро.

В европейските клубни турнири пък трябва да бъдат разпределени съответно близо 2 млрд. евро в Шампионската лига и над 500 млн. в Лига Европа.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Българският футболен съюз разпространи следното съобщение след днешната видеоконференция с участието на изпълнителните директори на всичките 55 федерации-членки на УЕФА:

Изпълнителният комитет на УЕФА реши да отложи всички двубои на мъжките и женските национални отбори, насрочени за месец юни 2020. Това включва както баражите за класиране на Евро 2020, така и квалификационните срещи за европейското първенство за жени, предварително планирано за догодина.

Всички останали двубои от турнирите на УЕФА, в това число и централизираните международни контроли, остават отложени до следващо решение.

Допълнителните мерки, взети от експертната група на УЕФА с одобрението на ръководствата на местните федерации, са както следва:

- Европейското първенство за юноши до 17годишна възраст, планирано за май 2020 г., се отменя

- Европейското първенство за девойки до 19годишна възраст, планирано за юли 2020 г., също се отменя

- Финалният турнир на европейското първенство за девойки до 17годишна възраст, планиран за май 2020 г., се отлага за неопределен към момента срок

- Финалният турнир на европейското първенство за юноши до 19годишна възраст, планиран за юли 2020 г., се отлага за неопределен към момента срок

- Финалите на Шампионската лига по футзал, планирани за април 2020 г., се отлагат до второ нареждане

- Крайните срокове, касаещи европейските клубни турнири за сезон 2020/21, се отлагат за неопределен към момента срок; по конкретно това се отнася за регистрационни документи за клубове и футболисти, за които УЕФА ще се произнесе допълнително.

Изпълнителният комитет на УЕФА подчерта стремежа си да продължи да прилага всички изисквания, касаещи финансовия феърплей и лицензионните критерии, но прие съображенията на местните федерации по отношение на необходимостта от удължаване срока за лицензиране на клубовете за следващата кампания в международните турнири.

В резултат на нарастващата несигурност заради извънредната ситуация в целия континент, Изпълкомът също така замрази изпълнението на клубните лицензионни разпоредби, касаещи подготовката и оценяването на финансова информация на клубовете преди евентуалното им участие в международни турнири за сезон 2020/21. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!