Жозе Моуриньо напуска Реал (Мадрид). Новината съобщи лично президентът на Кралския клуб Флорентино Перес на специално организирана пресконференция. Срещата на “Сантяго Бернабеу” премина при огромен журналистически интерес.

“След срещата на Борда на директорите на клуба, стигнахме до две решения. Първото е, че след като разговаряхме с нашия треньор Жозе Моуриньо, ние стигнахме до заключението, че взаимоотношенията ни ще бъдат прекратени след края на този сезон. Ние благодарим на Моуриньо за работата, която той свърши и му пожелаваме късмет в бъдеще, заяви босът на Реал. - Не става дума за уволнение. Договорът на Моуриньо ще бъде прекратен по взаимно съгласие. Жозе помогна много на Реал. Той върна отбора в елита. Сега пак сме сред най-добрите в Европа.” Специалния няма да получи пари като неустойка по договора.

"Би ми харесало Моуриньо да остане. Натрупа се обаче непоносимо напрежение. В Реал сме свикнали на това напрежение, гордеем се с него, но при Моуриньо това придоби непоносими измерения. Жозе ми каза, че в Англия мачовете продължават 90 минути, а тук в Испания се простират седем дни в седмицата и 24 часа в деня на двубоя. Аз лично смятам, че ние успяваме да издържим на това напрежение, защото имаме достатъчно опит да го направим", добави още Перес.

В Кралския клуб все още не са готови със заместник на португалеца. "В момента не е постигнато споразумение с нито един треньор. Тази работа ни предстои в следващите няколко дни. Нямаме постигнато споразумение или предварителен договор с никого“, подчерта Флорентино Перес.

Запитан за конфликта между Моу и Икер Касияс, шефът заяви: “Трябва да уважаваме спортно-техническите решения на треньора. Няма друг треньор в Примера дивисион, който е останал три години. Не е лесно, особено ако си треньор на клуб като нашия. Моуриньо е на мнение, че е най-добре да напусне, и аз съм съгласен с аргументите, които ми изтъкна.”

Интересното е, че официалната раздяла на Жозе с Реал съвпада с рождения ден на вратаря и доскорошен капитан на тима Икер Касияс. Стражът и Специалния кръстосаха шпаги, в резултат на което Диего Лопес застана под рамката, а Икер за първи път от десетилетие бе закован на пейката.

Португалският спец призна в петък, че това е най-лошият сезон в треньорската му кариера. Жозе направи това признание след загубата от градския съперник Атлетико с 1:2 след продължения във финала за Купата на краля на "Сантяго Бернабеу".

"Не спечелихме трофей, загубихме финал, отпаднахме от Шампионска лига на полуфинал. Това е най-лошият ми сезон, пълен провал. Започнах в Реал с Купа на краля, полуфинал в Шампионската лига и битка за шампионската титла. Във втория сезон бяхме елиминирани с дузпи на полуфиналите в Шампионската лига. Третият сезон е провален с тези резултати”, коментира Моуриньо след поражението от "дюшекчиите", които не бяха побеждавали "Белия балет” повече от 14 години. Най-вероятно Специалния ще се върне в Челси.