Алавес стана вторият отбор в Примера дивисион, който смени треньора си след настъпването на 2021 г. Клубът от баската столица Витория-Гастейс освободи Пабло Мачин заради слаби резултати. Мястото му временно заема досегашният помощник-треньор Хавиер Кабельо.

45-годишният Мачин пое тима на 5 август, когато наследи Хуан Мунис, чийто договор беше изтекъл. Алавес е на 16-о място в Ла Лига с 18 точки от 18 мача и има аванс от два пункта пред зоната на изпадащите. Освен това отборът е в серия от две поредни загуби и общо три мача без победа в шампионата.

Интересното е, че и първата треньорска смяна в Примера дивисион се случи в Баската област. На 3 януари Атлетик (Билбао) освободи Гаиска Гаритано и го замени с Марселино.

В същото време стана ясно, че и последният в класирането Уеска е прекратил договора на треньора си Мичел Санчес, който беше начело на тима от 18 март 2019 г. В момента клубът от Арагонската област заема последното място в класирането с 14 точки и само една победа от началото на сезона, а в последните си три мача записа поражения.