Едно от най-големите футболни дербита в света ще се играе без публика заради разпространението на коронавируса. Това стана ясно от изявлението на министъра на здравеопазването на германската област Северен Рейн-Вестфалия Карл-Йозеф Лауман пред националната телевизия ARD.

62-годишният политик обяви, че областта ще въведе препоръката на министъра на здравеопазването на Германия Йенс Шпан, който призова здравните власти в страната временно да отменят всички събития, където може да се съберат повече от 1000 души.

„Ще въведем препоръката на министър Шпан в Северен Рейн-Вестфалия. Радвам се, че той даде тези указания, тъй като вярваме, че Германия има нужда от подобна процедура“, заяви Лауман.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Думите му означават, че всички мачове в областта ще се играят пред празни трибуни. Това включва и предвиденото за събота от 16:30 часа Рурско дерби между Борусия (Дортмунд) и Шалке 04, което трябва да се проведе на „Сигнал Идуна Парк“. Както е известно, снощи Ювентус победи Интер с 2:0 в голямото дерби на Италия, което трябваше да се играе преди седмица, но първо бе отложено, а сега проведено пред празни трибуни.

Само през тази седмица новата наредба ще удари по още три мача от Бундеслигата. В сряда трябва да се проведе отложената среща между Борусия (Мьонхенгладбах) и Кьолн. В петък Фортуна (Дюселдорф) приема Падерборн, а в събота Кьолн е домакин на Майнц.

През уикенда в Северен Рейн-Вестфалия трябва да се проведат и два двубоя от Втора бундеслига. В събота Арминия (Билефелд) е домакин на Оснабрюк, а Бохум приема Хайденхайм.

Очакванията са и други области да въведат препоръките на Йенс Шпан. Така ще бъдат засегнати и други спортни събития в Германия. Решението за това най-вероятно ще бъде взето днес. Тази вечер има мач от Втора бундеслига. Тя е в областта Баден-Вюртенберг, където Щутгарт е домакин на Арминия.