Франц Бекенбауер, който бе шеф на комитета за кандидатурата на Германия за домакин на световното първенство по футбол през 2006 година, е подписал документ, с който по предварителна информация са били получени гласове на изборите за домакин на Мондиал 2006. Това съобщи днес германският таблоид с милионен тираж "Билд".

Бекенбауер е световен шампион като футболист на националния отбор на ФРГ през 1974 година във ФРГ и световен шампион като старши треньор на германския национален отбор през 1990 година в Италия.

Преди бе съобщено, че Бекенбауер лично е участвал в преговорите, в резултат на които футболната асоциация на Малта е получила 250 000 щатски долара по договор, който е бил подписан един месец преди избора на страната-домакин на Мондиал 2006.

Според данни на "Билд" е открит още един документ, който потвърждава факта подкуп на гласове. Бекенбауер е подписал проект за договор, съгласно който заемащият в този момент поста член на изпълкома на ФИФА Джек Уорнър ще даде своя глас за Германия срещу парична компенсация, чийто размер не се уточнява. Документът е с дата 2 юли 2000 година, тоест четири дни преди гласуването.

Уорнър е сред разследването по делото за корупция във ФИФА. Той бе арестуван от швейцарската полиция по искане на САЩ на 27 май в Цюрих.

Бекенбауер, както и Германският футболен съюз, отричат всички обвинения за купуване на гласове на членове на Изпълкома на ФИФА.

Според данни на изданието "Шпигел" през 2000 година шефът в този момент на компанията "Адидас" Робер-Луи Драйфус е превел 10,3 милиона швейцарски франка (около 6,7 милиона евро) в инциативния комитет "Германия 2006". Тези средства е трябвало да се използват за нуждите на инициативния комитет. Но според съобщения на средствата за масова информация, парите не са отразени в нито един от отчетите. Предполага се, че са били използвани да осигурят гласове на членове на Изпълкома на ФИФА в полза на кандидатурата на Германия.

Преди време известният британски журналист Андрю Дженингс написа книгата "The Dirty Game" ("Мръсна игра"), в която пише, че Германия е купила правото за провеждане на световното първенство по футбол през 2006 година, давайки подкуп от 250 000 долара на вече покойния Чарли Демпси - шеф на футболната конфедерация на Океания.  Според британския журналист преди третия кръг на гласуването Демпси е получил куфар с подкуп и е отказал да гласува. В резултат на това Германия победи ЮАР с 12 гласа срещу 11 гласа на изборите за домакин на Мондиал 2006, които се проведоха на 6 юли 2000 година.