Селекционерът на националния отбор на Чехия Ярослав Шилхави подаде оставка, след като отборът му победи Молдова с 3:0 и се класира за Евро 2024.

„В момента сме щастливи от победата и класирането, но още преди началото на мача с моя екип бяхме решили да не запазим постовете си. След мача с Молдова съобщих решението президента на федерацията Петър Фоусек“, заяви 62-годишният специалист.

„Понякога напрежението беше прекалено голямо и на моменти нямах обяснение защо беше такова. Това повлия на решението ми. Дали съм успешен? Нямам основания да се срамувам от работата, която свърших в националния отбор. Със сигурност ще отида на европейското първенство в Германия, за да подкрепя отбора“, допълни Шилхави.

„Оставката на селекционера е изненада. Във вторник ще имаме заседание на Изпълкома, на което трябва да вземем решение за нов треньор на националния отбор. Не мога да обещая, че ще имаме решение до 2 декември, когато ще е жребият за груповата фаза на Евро 2024“, коментира президентът на чешката футболна федерация Петър Фоусек.

Ярослав Шилхави беше начело на националния отбор на Чехия от 18 септември 2018 г., когато наследи Карел Яролим. За петте години на поста той записа 29 победи, 10 равенства и 21 загуби в общо 60 мача. Под негово ръководство чехите не успяха да се класира за Мондиал 2022, но пък достигнаха до четвъртфиналите на Евро 2020.