Лукас Моура е неочакваният герой на Тотнъм, след като вкара хеттрик срещу Аякс за обрата с 3:2 и така английският тим се класира за финала на Шампионската лига. Личната история на крилото от бедните квартали на Бразилия до върховете на европейския футбол е също толкова невероятна. 26-годишният бразилец, който премина в Тотнъм от ПСЖ в края на януари 2018 година срещу 25 милиона паунда, извървя пътя по трудния начин.

Лукас Родригес Моура да Силва е роден на 3 август 1992 година. Майка му Мария е бивша лекоатлетка, която след това работи като фризьорка. Баща му Жорже е държавен служител. Майка му винаги е твърдяла, че синът й е предопределен да стане футболист, тъй като доста е ритал още в корема й.

Още от малък Лукас е приобщен към католическата общност и посещава църквата, в която родителите му са се венчали. На петгодишна възраст демонстрира футболния си талант в редиците на школата на бившия бразилски национал Марселиньо Кариока. Там остава само половин година, тъй като майка му и баща му решават, че е по-добре да смени квартала.

След това Лукас Моура започва да играе футзал за Клуб Санта Мариа от Сао Каетано де Сул – предградие на Сао Пауло. Там му лепват прякора Марселиньо, тъй като по стил на игра доста прилича на легендата на Коринтианс. Именно в тима по футзал бъдещият футболист на Тотнъм впечатлява треньора си Дирсео Габриел Коуто. За този специалист години след това Лукас ще каже, че е най-важният човек в живота му.

На шест години печели първия си трофей, а година по-късно се мести в Клубе Атлетико Ювентус – отбор от квартал Моока. За две години там увеличава колекцията си от футболни отличия и привлича вниманието на скаутите на топ отборите от Бразилия. Коринтианс първи излиза с оферта, но за да носи екипа на този клуб, Лукас трябва да направи саможертви. Налага се сутрин да посещава училище, а след това да пътува доста дълго с автобус и да смени два влака до тренировъчната база.

Този режим направо го изтощава, а освен това започва да отслабва. Затова родителите му се обръщат към Коринтианс с молба да уреди среща с диетолог, който да помогне на момчето да натрупа килограми и мускулна маса. Освен това те настояват клубът да намери на сина им квартира, за да не се налага дългото пътуване. Управата отказва и това води до разрив, заради който хлапето е отстранено от школата.

Бащата Жорже обаче не се отказва и се свързва със Сао Пауло. Иска Лукас да мине проби за присъединяване към академията на клуба. Тестовете са успешни, но следват нови и по-големи трудности. На 13 години талантът трябва да се премести в тренировъчния център „Котиа“, който е на 34 км от Сао Пауло. Мястото е известно като свърталище на банди, голямата престъпност и търговията с наркотици.

В Сао Пауло Лукас Моура бързо пробива и през 2010 година, когато е на 18 години, дебютира за мъжкия отбор. В първия си сезон за тима записва четири гола и една асистенция. Във втората си година при мъжете участва в 28 мача, в които се отличава с девет попадения и четири голови подавания. 20-годишен бразилецът привлича вниманието на европейските клубове, включително Манчестър Юнайтед и Интер. Битката е спечелена от ПСЖ, който през 2012 година плаща 38 милиона паунда.

Париж обаче носи нови трудности за Лукас. Ту е в групата на отбора, ту извън нея. Все пак парижани разполагат с изключителна конкуренция в състава си и за всеки е трудно да пробие. Личният му живот обаче е във възход. През 2016 година се жени за любимата си Лариса Саад. Година по-късно се ражда синът им Мигел.

В началото на 2018 година идва трансферът в Тотнъм. Подписва с лондончани за 5,5 години. При представянето си бразилецът изрича думите, които може да се окажат пророчески: „Мисля, че оборът има потенциал за големи успехи. Искам да помогна за постигането им. Можем да спечелим трофеи, а защо не и Шампионската лига.“

В сряда вечерта Лукас Моура допринесе сериозно за историческото първо класиране на Тотнъм за финал на Шампионската лига, вкарвайки хеттрик за обрата срещу Аякс в Амстердам. Така „шпорите“ ще излязат срещу Ливърпул на 1 юни на „Уанда Метрополитано“ в Мадрид във финала на турнира.
Джон БУУН и Том РОДИ, в. „Сън“
Превод от английски на Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ