В шотландската Висша лига властва скуката, защото никой не може да застигне Селтик този сезон. Идната неделя предстои отново дерби срещу вечния съперник на „детелините”, които ако спечелят срещу Рейджърс на „Селтик Парк”, биха могли да увеличат преднината си на върха до 30 точки при загуба на Абърдийн от Мъдъруел.  

Когато Селтик за последно загуби в шотландското първенство, Великобритания все още не бе гласувала „Брекзит” на референдум за излизане от Европейския съюз. Доналд Тръмп все още не бе официален кандидат за президент на САЩ, а боксовата легенда Мохамед Али, актьорът Бъд Спенсър и кубинският диктатор Фидел Кастро все още бяха сред живите.

На 11 май 2016 година „детелините” загубиха с 1:2 от Сейнт Джонстън в предпоследния мач от плейофите в Шотландия. Никой от онези 5959 зрители на стадиона не е предполагал каква рекордна серия ще направи след това шотландският шампион. Селтик спечели 26 от всичките си 27 мача за първенство до момента от началото на сезона. Имаше едно единствено равенство за „детелините”, които водят на върха с 27 точки пред втория Абърдийн и то 11 кръга преди края на шампионата. Това е по-голяма преднина от тази на лидерите във водещите европейски шампионати като Германия (Байерн), Англия (Челси), Испания (Реал Мадрид) и Италия (Ювентус) взети заедно. В неделя на „Селтик Парк” пристига градския и при това вечен съперник Рейнджърс, а „детелините” отново са фаворити.

„Нямам притеснения от това, че има твърде малко конкуренция. Някои хора казват, че ние се нуждаем от повече конкуренция, за да се представим по-добре в Европа. Аз обаче няма да се съглася с тях. Ние работим усилено и сега да бъде на топ ниво. Ние бихме могли да победим винаги следващия съперник”, споделя мениджърът на Селтик и бивш такъв на Ливърпул Брендън Роджърс.

Все още има мнения, че двата гранда от Глазгоу биха могли да заиграят в английската Висша лига. За последно за такива мераци се говореше след респектиращото равенство 3:3 на Селтик срещу Манчестър Сити в груповата фаза на Шампионската лига.

Към момента доминира само скуката в шотландското първенство. Откакто Рейнджърс обяви финансов банкрут през 2012 година и започна отначало в четвъртото ниво на шотландския футбол, последната капка на вълнуващи моменти и напрежение около десетилетната битка между вечните съперници вече са история. За последно Абърдийн през 1985 година наруши хегемонията на двата гранда от Глазгоу и стана шампион.

Междувременно последиците от скуката се усещат и при феновете. При повечето отбори намалява броят на зрителите в домакинските срещи. Дори на мачовете на Селтик ходят по-малко фенове въпреки рекордната серия без загуба.

Сериозни съперници на Селтик междувременно вече са само рекордите. В края на януари „детелините” подобриха националния рекорд с 27 мача без загуба във всички турнири. ПСЖ засега все още държи европейския рекорд, печелейки френската Лига 1 през сезон 2015/16 с 31 точки аванс, но е напълно преодолим за шотландския гранд.

Селтик печели по 2,93 точки средно на мач този сезон в шотландската Висша лига и това също е впечатляващо. Британските вестници от дълго време правят исторически сравнения. Едно от тях е с Ференцварош, спечелил унгарското първенство през сезон 1931/32 с 22 победи от 22 срещи.