Панатинайкос беше наказан с отнемане на пет точки и провеждане 4 домакински мача при закрити врати. Санкцията е наложена заради проблеми с феновете. Това е най-тежкото наказание, налагано в Гърция заради подобно провинение.
 
Местната футболна лига наложи наказанието днес, след като дербито с Олимпиакос миналата неделя беше прекратено при второто спиране заради проблеми с феновете. Панатинайкос получи служебна загуба с 0:3 в мача и ще трябва да плати глоба от 252 500 евро.
 
Петте отнети точки обаче са разделени за два сезона – три са за този шампионат, а следващото първенство “детелените” ще започнат с актив от -2 точки. Стрикните наказания са част от новото спортно законодателство, прието през февруари. Панатинайкос обжалва и протестът на клуба ще бъде разгледан другата седмица.
 
Второто полувреме на дербито с Олимпиакос миналата неделя започна с 45-минутно закъснение, тъй като феновете замеряха охранвяващите полицаи с коктейли “Молотов”, бомбички и сигнални ракети. Второто прекъсване, което доведе до прекратяване на мача, беше 9 минути преди края, когато Олимпиакос водеше с 1:0.
 
20 полицаи са ранени, а над 50 души са арестувани. На трима от задържаните са предявени обвинения в притежание на експлозиви. На олимпийския стадион “Спирос Луис” в действие влязоха и две противопожарни коли, тъй като феновете запалиха сектори от трибуните.
 
Пет кръга преди края на шампионата Олимпиакос има преднина от 10 точки и е на път да защити титлата си от миналия сезон. Това ще бъде 39-и шампионски трофея за клуба.