Пандемията от коронавирус е „заплаха за съществуването“ на женския футбол, практикуван от немалко красавици на зеления терен. Това сочи доклад на Съюза на професионалните играчи по света ФИФПро.

Футболистките, подобно на своите колеги при мъжете, бяха принудени да преустановят своите първенства. 

На този етап по-голямо внимание се обръща на икономическите щети от глобалната криза върху мъжете, но ФИФПро предупреждава, че женският футбол, независимо от скорошното си израстване, е до огромна степен уязвим, с по-малко утвърдени професионални първенства, по-ниски заплати и по-малко инвестиране.

В момента първенствата изчакват развитието на ситуацията, за да преценят дали ще могат да завършат успешно вътрешните си шампионати. Женската Суперлига в Англия, а и някои от най-богатите клубове в света се надяваха да приключат сезона до края на август, но това зависи от облекчаването на мерките за извънредно положение.

Според Съюза на френските играчи ЮНФП, само 1/3 от футболистките в страната искат сезонът да бъде подновен, докато останалите настояват, че здравните мерки трябва да останат основен приоритет.

Докладът на ФИФПро отбелязва, че само 18% имат футболистките имат професионални договори, признати от ФИФА, а над 60% печелят по по-малко от 600 долара месечно. „Трябва да защитим играчите като хора и работници, и да избегнем масовата безработица и рецесия. Женската футболна индустрия ще се нуждае от иновация и намеса от частните сектори и публичния сектор, през управляващите звена, до компаниите за телевизионно излъчване и спонсорите“, гласи заключението на доклада.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!