Удължаването на договора между Пари Сен Жермен и Килиан Мбапе подкопава икономическата устойчивост на европейския футбол, застрашава глобалната спортна цялост и в същото време нарушава правилата за финансов феърплей. Това се посочва в официалното изявление на ръководството на първенството на Испания. Управата на Ла Лига е подала жалба в компетентните по казуса органи в УЕФА, Европейския съюз, както и във Франция. Ако испанската професионална лига спечели акцията срещу новия договор на френския национал, то парижани може дори да бъдат извадени от евротурнирите.

На 16 май "Гадзета дело Спорт" съобщи, че Мбапе ще премине в испанския Реал (Мадрид) от ПСЖ със свободен трансфер, като заплатата на играча ще бъде 40 милиона евро годишно с бонус от 40 милиона евро при подписване на договора. На 20 май "Евроспорт" обяви, че ръководството на ПСЖ е предложило на футболиста до 300 милиона евро като бонус и заплата от 100 милиона евро годишно за удължаване на споразумението. Вчера Мбапе сложи подписа си под нов договор с парижкия клуб до 2025 година.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

"Удължаването на договора на нападателя Килиан Мбапе с френския футболен клуб Пари Сен Жермен подкопава икономическата устойчивост на европейския футбол и също така застрашава глобалната спортна цялост. Възмутително е, че клуб като ПСЖ, който загуби 700 милиона евро през миналия сезон, може да продължава да дава на играчи такива рекордни суми. В тази връзка ръководството на първенството на Испания ще подаде жалба срещу ПСЖ до УЕФА, както и до административните и данъчните власти на Франция и компетентните органи на Европейския съюз, за ​​защита на икономическата система на европейския футбол", се казва в изявлението на испанската футболна лига.

„ПСЖ за последните години декларира загуби за 700 милиона евро, но има фонд работна заплата от 600 милиона. Това е едно оскърбление за етиката във футбола. Ал Хелаифи е опасен колкото и Суперлигата“, написа президентът на Ла Лига Хавиер Тебас в „Туитър“.

“Убеден съм, че тук ще мога да продължа да израствам като част от клуб, който ми предоставя всичко възможно, за да играя на най-високо ниво. Освен това съм радостен, че имам шанс да продължава да се развивам във Франция - страната, в която съм роден, в която израснах и в която блеснах като футболист. Искам да благодаря на президента Насер Ал-Хелайфи за неговите разбиране, увереност и търпение. Освен това мисля и всички фенове на ПСЖ във Франция и по света като цяло. Мисля за показаната от тях безкрайна подкрепа от към мен, особено през последните месеци. Това е моят дом и моят град, както винаги съм казвал. Оставам в ПСЖ, за да печелим трофеи заедно. Много съм радостен да продължа моето приключение в ПСЖ. Надявам се да продължа така и предпочитам да е с вас”, обясни самият Мбапе решението си пред феновете в Париж.