Барселона приема Реал (Мадрид) в мач от 13 кръг на Примера дивисион. Двубоят между двата тима е нещо много повече от такова прозаично представяне. Противопоставянето между двата испански гранда е изпълнено с много история, вражди на най-различна основа и е сблъсък между едни от най-добрите футболисти в света. Този път Ел Класико ще се играе на “Камп Ноу”. Затова ви представяме пет от мачовете, играни на домашния стадион на каталунците и превърнали се в значима част от историята.
 
27 януари 1963 г., Примера дивисион, 18 кръг
Барселона – Реал (Мадрид) 1:5
0:1 Ференц Пушкаш (24-дузпа), 1:1 Кайетано Ре (34), 1:2 Ференц Пушкаш (35), 1:3 Алфредо ди Стефано (47), 1:4 Пако Хенто (67), 1:5 Ференц Пушкаш (71)
 
Реал (Мадрид) е записвал редица големи победи над големия съперник – например 11:1, 8:2, няколко 5:0. Малко обаче са успехите, които демонстрират по подобен начин доминацията на мадридчани над каталунците в първите 4-5 десетилетия на сблъсъците между двата тима.
 
Това е ерата на легендарния, безсмъртния отбор на “Белия балет”. Пет поредни триумфа в КЕШ – 1956-60 г. Състав, в който играят Сантамария, Сарага, Хенто, Копа и разбира се Пушкаш и Ди Стефано. Всички те участват при унижението на Барса с 5:1.
 
Реал (Мадрид) пристига на “Камп Ноу” по пътя към третата от петте си поредни титли в периода, а Барселона е сред второстепенните актьори на сцената. “Галопиращият майор” бележи хеттрик, а Ди Стефано и Хенто се разписват по един път.
 
Най-потискащият за Барселона аспект е фактът, че по това време Пушкаш е на 35 години, а Ди Стефано на 36. Тогава това се е считало за сериозна футболна възраст.
 
За съжаление, в интернет сайтовете за споделяне на видеоклипове няма качен репортаж от въпросния мач.
 
8 януари 1994 г., Примера дивисион, 18 кръг
Барселона – Реал (Мадрид) 5:0
1:0 Ромарио (24), 2:0 Роналд Куман (47), 3:0 Ромарио (56), 4:0 Ромарио (81), 5:0 Иван Иглесиас (86)
 
Абсолютният зенит на създадения от Йохан Кройф “Дрийм Тийм”. Холандецът, последовател на тоталния футбол на Ринус Микелс, дълго налага философията си в клубната система на Барселона, а в началото на 90-те упоритостта му дава своите плодове.
 
По това време Барса е еквивалент на това, което представлява и в момента – олицетворение на начина, по който трябва да се играе футбол. Топката остава на земята и рядко лети във въздуха. Съставът е изпълнен с офанзивно ориентирани футболисти, които умеят да си разменят бързи и точни пасове.
 
Михаел Лаудруп е като неуловимо привидение, което снове из цялото игрално поле на “Камп Ноу” и създава възможност на Ромарио да докаже убийствената си ефективност в наказателното поле.
 
ВИДЕО ОТ МАЧА



23 април 2002 г., Шампионска лига, полуфинал, първи мач
Барселона – Реал (Мадрид) 0:2
0:1 Зинедин Зидан (55), 0:2 Стив Макманаман (90+2)
 
Обявен за “Мача на столетието”, първият двубой от полуфиналния сблъсък в Шампионската лига има голямо значение. Двата отбора за първи път се сблъскват един срещу друг след промяната на формата на най-елитния европейски клубен турнир.
 
Вътрешното първенство е провал и за двата клуба. Реал (Мадрид) завършва на трето място, а Барселона на четвърто. След като титлата в Испания е обречена кауза, за грандовете остава единствено битката за купата от Шампионската лига.
 
Животът в страната сякаш замира. За пореден път се въртят старите клишета за историята и националната принадлежност. Излизащият в Барселона в. “Спорт” публикува на първата си страница колаж, на който Хавиер Савиола пронизва с копие Фернандо Йеро. На една от трибуните на стадиона пък се появява знаме с надпис: “Каталуня не е Испания”. Този транспарант ще бъде на “Камп Ноу” и в други издания на “Ел Класико”.
 
На терена срещата е доста напрегната, докато Зинедин Зидан не се разписва при контраатака. В края на мача Стив Макманаман прехвърля вратаря на Барселона за втория гол на Реал (Мадрид).
 
ВИДЕО ОТ МАЧА


 
20 ноември 2004 г., Примера дивисион, 12 кръг
Барселона – Реал (Мадрид) 3:0
1:0 Самуел Етоо (28), 2:0 Джовани ван Бронкхорст (42), 3:0 Роналдиньо (76-дузпа)
 
След труден старт под ръководството на Франк Рийкард, Барселона отбеляза значително подобрение през първата половина на 2004 г. През лятото в тима са привлечени Деко и Самуел Етоо, а холандецът започна да изгражда отбора, който ще спечели Шампионската лига през 2006 г.
 
В същото време Реал (Мадрид) е в спад и сменя четирима треньори за 6 месеца. “Галактикос” започват да ръждясват. Роберто Карлош, Луиш Фиго, Зинедин Зидан и Роналдо са преминали 30-те. В дебютния си сезон за клуба Дейвид Бекъм вижда Кралския клуб да се срива на четвърто място, а Карлош Кейрош е уволнен.
 
От друга страна, Роналдиньо е най-яркият скъпоценен камък в короната на Барселона. Бърз, свеж и жаден за успехи, в тази вечер бразилецът е с целия си арсенал на “Камп Ноу” – пробиви, дрибъл, жонглиране, петички и всички останали трикове и номера. Мичел Салгадо се чуди откъде минава топката, а Роналдиньо е организатор на атаките за първите два гола и сам бележи третия от дузпа.
 
ВИДЕО ОТ МАЧА

 
 
10 март 2007 г., Примера дивисион, 26 кръг
Барселона – Реал (Мадрид) 3:3
0:1 Рууд ван Нистелрой (4-дузпа), 1:1 Лионел Меси (10), 1:2 Рууд ван Нистелрой (12), 2:2 Лионел Меси (27), 2:3 Серхио Рамос (72), 3:3 Лионел Меси (88)
 
Някои се раждат с величие, други се превръщат във велики личности, както е написал Уилям Шекспир преди много години. Някъде тук се вписва и величествения талант на Лионел Меси.
 
През март 2007 г. двата испански гранда водят битка за шампионската титла и този двубой е определян от мнозина като решителен за трофея.
 
На три пъти в мача каталунците изостават в резултата и винаги изравняват с гол на Лео Меси, който по това време е на 19 години.
 
По-малко от 20 минути преди края Серхио Рамос бележи с глава и гостите се виждат като победители в това издание на “Ел Класико”.
 
В последните секунди на срещата Меси овладява пас на Роналдиньо, нахлува в наказателното поле и праща топката във вратата покрай Икер Касияс. Барса взима точка в мача, а близо 100 000 каталунци на “Камп Ноу” са в делириум.
 
ВИДЕО ОТ МАЧА