Петима играчи от националния отбор на Мексико, сред тях вратарят Гийермо Очоа и защитникът Франсиско Родригес, са дали положителни проби за забранени субстанции. Заради това са отстранени от участие на континенталния турнир на Северна Америка и Карибския регион – “Голд Къп”.
 
Генералният секретар на мексиканската федерация Десио де Мария обяви, че Очоа и Родригес, титуляри за “ацтеките” на Мондиал 2010, са дали позитивен тест за кленбутерол. Другите играчи с положителни проби са защитникът Едгар Дуенас и халфовете Кристиан Бермудес и Антонио Нелсон-Синя.
 
Според Де Мария забраненият препарат е попаднал в организма на футболистите след консумиране на третирано телешко месо. През миналата година шампионът от Тур дьо Франс Алберто Контадор даде положителна проба за кленбутерол и тогава също се оправда с телешко месо.
 
Говорителят на КОНКАКАФ Бен Спенсър обяви, че управителният съвет на конфедерацията ще заседава днес, за да реши какви санкции да наложи на мексиканските футболисти и дали националният отбор ще получи право да ги замени с други играчи. Спенсър добави, че “ацтеките” няма да загубят трите си точки, спечелени от победата с 5:0 над Салвадор в първия си мач от Група “А” на “Голд Къп”.
 
Кленбутеролът се използва в някои държави за лечение на дихателни проблеми, но най-честата му употреба от спортистите е за намаляване на теглото. Де Мария разкри, че тестовете на играчите са били направени на 21 май, а резултатите са излезли едва в сряда.
 
Участниците на “Голд Къп” имат право да заявят 23 футболисти и да определят група от 18 за всеки мач от турнира. Рикардо Осорио бе върнат в родината си заради заболяване и поради тази причина мексиканците имаха на разположение едва 17 играчи при успеха с 5:0 над Куба вчера. Джонатан Ороско и Алфредо Торадо са останалите двама вратари на “ацтеките”./БЛИЦ