С приключването на най-очаквания за годината турнир поне за феновете на футбола в Южна Америка дойде и времето за равносметките и отговора на въпроса кои наистина бяха героите на Копа Америка 2011 в Аржентина?

В обявения идеален отбор на надпреварата логично присъстват играчи от отборите, заели първите четири места в крайното класиране и едно изключение в лицето на десния бек на Колумбия Хуан Гуардадо. Шампионът Уругвай е с най-много представители – цели 5 футболисти. Точно толкова са и истинските герои на турнира, като името на само един от тях не бе чак толкова известно за феновете на футбола в Европа преди изявите му на Копа Америка. Няма нужда от подреждането на петте героя в класация за най-добрия от тях, тъй като всеки един регистрира свое лично постижение и допринесе достатъчно за доброто класиране и успех на националния тим, за който играе.

Петте героя на Копа Америка 2011 в Аржентина:

111.jpgЛуис Суарес (Уругвай) – бившият нападател на Аякс и настояща звезда на английския гранд Ливърпул вкара 4 гола на турнира и бе с основен принос за рекордната 15-а титла на “урусите”. На полуфиналите 24-годишният голаджия почти сам елиминира Перу (2:0), след като реализира и двата гола във вратата на “инките”. С неповторимия си хъс пък на финала нападателят вкара още в 12-ата минута и даде тон на съотборниците си да тръгнат смело в атака. Показаното от Суарес само потвърждава добрите впечатления, които той остави и на Мондиал 2010 в ЮАР, където допринесе за четвъртото място на Уругвай.

111_1.jpgДиего Форлан (Уругвай) – една от звездите на Атлетико (Мадрид) вкара два от головете на финала срещу Парагвай (3:0). Така той записа страхотен рекорд, след като стана третият представител на семейството Форлан, който печели Копа Америка. Преди него баща му Пабло (1967) и дядо му Хуан Карлос Курасо (1959) са печелили трофея. Рекордът е уникален, тъй като досега дядо, баща и син никога не са триумфирали последователно в турнир под егидата на ФИФА.

111_2.jpgФернандо Муслера (Уругвай) – бившият вратар на Лацио и ново попълнение на турския гранд Галатасарай нямаше много работа в полуфиналите и финала, тъй като нападателите на Перу и Парагвай рядко го застрашаваха. Муслера обаче спаси решителната дузпа срещу Карлос Тевес на четвъртфиналите и така бе изхвърлен домакинът Аржентина, считан за един от големите фаворити за трофея.

111_3.jpgХусто Вияр (Парагвай) – това е най-малко известният от петте героя, тъй като досега се подвизаваше в испанската Сегунда дивисион с екипа на Валядолид, а от следващия сезон ще играе в Аржентина за Естудиантес. Вратарят Хусто Вияр на практика почти сам класира за финала “гуараните”, които не записаха нито една победа на турнира. Той отчая Бразилия на четвъртфиналите, като не допусна гол нито в редовното време и продълженията, нито при дузпите. На полуфинала срещу Венецуела пък Вияр спаси дузпата на Франклин Лусена и прати тима си на финала. Там обаче той и съотборниците му просто бяха безсилни срещу мощните уругвайци.

111_4.jpgХосе Паоло Гереро (Перу) – нападателят на Хамбургер стана голмайстор на турнира след 5 отбелязани попадения и това го нарежда сред играчите, които трябва да бъдат запомнени. Някои ще кажат, че 3 от головете му са били в един напълно безсмислен двубой срещу Венецуела (4:1). Но ако един мач за третото място на даден турнир е безсмислен, то защо все още се провеждат такива. Факт е обаче, че именно този сблъсък донесе на Гереро голмайсторския приз. Тези 5 гола определено вдигнаха самочувствието му, а може и да му донесат трансфер в някои от големите отбори. Отговор на този въпрос обаче ще даде само бъдещето.

Като цяло Копа Америка 2011 не предизвика кой знае какви емоции или поне такива не се усетиха сред привържениците на най-популярната игра у нас. Това без съмнение се дължи и на ранното отпадане на фаворитите Аржентина и Бразилия, които по традиция събуждат големия интерес на европейците към южноамериканския футбол и съвсем естествено имат и своите привърженици в България. Прехвалените звезди Лионел Меси, Кун Агуеро, Неймар и Робиньо обаче разочароваха тотално и не са сред героите на турнира, както се очакваше преди началото му.

Може би елиминирането на “гаучосите” и “кариоките” е било напълно преднамерено и целенасочено към популяризирането на футболисти и от останалите страни от Южна Америка. Това обаче е друга тема, засягаща различни теории за конспирации и букмейкърски залози. В нея няма смисъл да се задълбава, защото всичко е в сферата на предположенията, които е почти невъзможно да бъдат подкрепени с конкретни факти и доказателства. Турнирът ще бъде запомнен с множеството ремита, които бяха налице още в груповата фаза, а след това се прехвърлиха и в елиминациите, където вратарите бяха герои на своите отбори.
ГЕОРГИ КРАСИМИРОВ ГЕОРГИЕВ/БЛИЦ