Президентът на УЕФА Мишел Платини ще обжалва в Международния арбитражен съд в Лозана решението на Комисията по екита към ФИФА, според което той е отстранен от футболна дейност за 90 дни. Това пише в комюнике на Платини, предадено на агенция Франс прес от негови съветници.

По-рано през деня апелативната комисия отхвърли обжалванията на президента на ФИФА Сеп Блатер и на Мишел Платини срещу наложеното наказание от комисията по етика на световната федерация.

"Това решение не е учудващо. То се очакваше от Платини и неговите адвокати. И то потвърждава, че ФИФА действа против Мишел Платини превзето, нечестно и необективно, отнова нарушавайки правото на всеки за защита".

Платини смята, че ФИФА умишлено протака неговото дело, за да не го допусне до изборите за президент, които ще се състоят на 26 февруари 2016 година.

"Това решение, и това вече не се скрива, показва стратегията, която е насочена към затрудняване на предизборната кампания на Платини за участие в изборите за президент на ФИФА. Решението на апелативната комисия е с дата 3 ноември, но той го е получил едва след две седмици. Също така Платини не е можел да представи своята позиция. Това решение позволява на Платини да се обърне към Международния арбитражен спортен съд и да изчисти своето име от обвиненията и от натиска на ФИФА. Ние сме напълно уверени, че съдът в Лозана ще възстанови неговите права. И той ще стане силен кандидат в борбата за поста президент на ФИФА", пише в комюникето.