Френската футболна легенда Мишел Платини нарече наложеното му осемгодишно отстраняване от футбола „ритник в зъбите“, но изрази намерението си да се бори за президентския пост на ФИФА. Обявената вчера санкция на Етичната комисия на световната футболна централа пречи на Платини да участва в изборите на 26 февруари, когато трябва да бъде избран наследник на Сеп Блатер като президент на ФИФА. Швейцарецът също беше отстранен за осем години.

„Ще се боря. Лошото е, че няма достатъчно време до предстоящите избори. Докато не получи писмено основанието за моето наказание, не мога да обжалвам пред Спортния арбитражен съд“, заяви Мишел Платини в интервю за AFP.

„Опитвам се да разбера защо ме отстраниха. Трябваше да свърша работа на ФИФА и поисках да ми платят. Аз направих каквото се изискваше от мен и ми беше платено. Платил съм си данъците върху тази сума. Това беше през 2011 г. Сега, четири години по-късно, швейцарски съд иска повече информация, а мен ме отстраняват от футбола за осем години.“

„Какво прави Етичната комисия на ФИФА през тези четири години? Спеше ли? А сега внезапно се е събудила. А, да, събудиха се, когато предстоят избори за президент на ФИФА, а аз съм кандидат. Това е невероятно. Ще се боря срещу тази несправедливост от един съд на друг.“

„През това време моето име и репутация бяха хвърлени в калта и разкъсвани от пресата. Каквото и да се случи, моята репутация вече е опетнена. Бях изритан през зъбите, поставиха ме в един кюп с Блатер“, призна 60-годишният французин.