Една от легендите на световния футбол Сесар Луис Меноти почина на 85-годишна възраст, съобщи Аржентинската футболна асоциация. Меноти изведе "гаучосите" до първата им световна титла през 1978 година като наставник на тима.

„АФА със съжаление съобщава с голяма тъга за смъртта на Сесар Луис Меноти, настоящ директор на националните отбори и бивш треньор на световния шампион Аржентина “, обявиха от местната футболна федерация.

Меноти беше хоспитализиран в продължение на един месец с диагноза тежка анемия. В началото на април легендарният специалист беше приет в болница и малко по-късно беше опериран от флебит. Президентът на АФА Чики Тапиа публикува в социалната мрежа X (бивша Twitter): "Скъпи Флако, огромна болка е да се сбогувам с теб. Ти ни напусна във време, когато даваше и последни сили в националния отбор и във футбола".

Роденият 5 ноември 1938 година в Росарио Меноти беше известен като Ел Флако (Кльощавия). През кариерата си е бил треньор на Атлетико Мадрид и Барселона в Испания.

WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

Като футболист аржентинецът играе нападател за Росарио Сентрал, Расинг Клуб и Бока Хуниорс в родината си. Меноти остава четири сезона в Росарио Сентрал, преди да бъде трансфериран през 1964 година в Расинг и след това да се премести в Бока Хуниорс през 1965 година, където спечели първата си титла като играч. Две години по-късно се мести в Северноамериканската лига, за да играе в Ню Йорк Дженерълс. През 1968 година Меноти е трансфериран в Сантос, където е съотборник на Краля на футбола - Пеле, и печели четири титли на Бразилия.

Като треньор, освен Барселона, Атлетико Мадрид и националния тим на Аржентина, Сесар Луис Меноти има период в Мексико, както и за още 12 клуба. Привърженик на атрактивния футбол, Ел Флако води и отбора на Аржентина до 20 години за Световното първенство в Япония през 1979 година. Селекцията му тогава включва и великия Диего Марадона, а тимът печели турнира. След Мондиал`82 в Испания и отпадането на "гаучосите" във втория кръг, той е заменен от Карлос Билардо.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!