Бившият италиански национал Салваторе Скилачи е починал днес на 59-годишна възраст, съобщават италианските медии. Голмайсторът на Мондиал`90 беше настанен в болница в Палермо преди десетина дни, но причината за хоспитализирането му не беше обявена.

Предполага се, че причината е рецидив на рак на дебелото черво, с който бившият нападател се бори през последните години. След като беше диагностициран с болестта през 2022 г., той се подложи на две операции. 

Скилачи придоби световна известност с изявите си на световното първенство в Италия през 1990 г., където бележи шест гола. Освен „Златната обувка“ за голмайстор, той е обявен и за най-добрия играч на шампионата.

Тото Скилачи има забележителна кариера на клубно ниво, отбелязвайки 61 гола от 219 мача за Месина в продължение на седем години, преди да отиде в Ювентус и по-късно в Интер. С „бианконерите“ печели Купата на Италия и Купата на УЕФА през 1990 г., а с Интер също взима трофея на европейската футболна централа, но през 1994 г. През 1997 г. става шампион на Япония с Джубило Ивата.

Бившият италиански национал беше имаше дългогодишен брак със съпругата си Барбара, с която имат три деца - Джесика, Матия и Никол.