ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА - ТУК!

Хората добре познават изтърканото клише, че зад всеки успял мъж стои една силна жена. Ако на тази фраза бъде придадено футболно значение, сигурно би звучала така: Зад всеки добър треньор стои един невероятен асистент. Сър Алекс Фъргюсън дължи много за началните си успехи в Манчестър Юнайтед на Брайън Кид и Стив Макларън, а Брайън Клъф не беше същият без помощта на Питър Тейлър.
 
Опасността за най-добрите асистенти е, че те може завинаги да останат в тази роля и уменията им да бъдат използвани само в помощ на главния треньор. Излизането от сянката и сядането на стола на старши треньор обаче не винаги носи успех. Брайън Кид така и не успя да се справи, а на Стив Макларън му отне доста време за това. Броят на тези, които са опитали и са се провалили, е голям.
 
За мениджъра на Уест Бромич Стив Кларк този преход мина доста добре. Неговият принос за Челси и Ливърпул е добре документиран, тъй като той изигра ключова роля в ерата на Жозе Моуриньо на "Стамфорд Бридж", а след това помогна за прехода от Рой Ходжсън към Кени Далглиш на "Анфилд". Учил е занаята и при Рууд Гулит, Сър Боби Робсън, и дори при Джанфранко Дзола, на когото се съгласи да помага в Уест Хям заради доброто им приятелство. Твърд, но честен с играчите, 49-годишният шотландец бързо се превърна в уважавана фигура. Въпреки очевидните си качества Кларк рядко е споменаван, когато става дума за мениджърския пост в клуб от Висшата лига.
 
Когато през лятото Уест Бромич назначи Стив Кларк начело на тима, това със сигурност е накарало доста наблюдатели, фенове и специалисти да се зачудят. Решението на спортния директор Дан Ашуърт, който през следващото лято ще започне работа във Футболната асоциация, вече изглежда правилно. Под ръководството на Рой Ходжсън тимът завърши 11-и и 10-и в първенството и със сигурност се нуждаеше от стабилен негов наследник. Кларк явно е направил много силно впечатление на първото си интервю за работа на "Дъ Хоуторнс", че Ашуърт предприема пътуване до язовира "Рътланд Уотърс", за да се срещне със шотландския специалист, който по това време лови риба със свой приятел, баща си и брат си.
 
Предвид успешния старт на сезона за Уест Бромич, много отбори от английския елит сигурно вече съжаляват, че са изпуснали Стив Кларк, включително и Ливърпул. Работата на мениджъра на "дроздовете" със сигурност не е останала незабелязана на "Анфилд", тъй като Ливърпул никак не се представя добре през този шампионат. През това време един от бившите служители на "червените" спори с отборите от челото на класирането. В момента Уест Бромич е пети, шест позиции и 7 точки пред Ливърпул. Брендън Роджърс вероятно има голямо бъдеще в мениджърската професия, но със сигурност на "Анфилд" се питат дали не са изпуснали правилния човек.
 
По стечение на обстоятелствата Рой Ходжсън започна преобразяването на Уест Бромич след кошмарния си престой в Ливърпул. Под негово ръководство "дроздовете" направиха подобрения в състава си и се превърнаха от отбор, борещ се за оцеляване, в тим, притежаващ силата за класиране в горната половина на таблицата. Когато поканиха Рой Ходжсън за селекционер на националния отбор на Англия, за Стив Кларк се отвори възможност да заеме главната роля на "Дъ Хоуторнс".
 
На хартия Кларк не разполага със състав, който да заема място в Топ 6 на класирането. Отборът не разполага с играчи, които да са световно известни, но пък има чудесен колектив и сработеност. В защита Гарет Макоули и Йонас Олсон формираха прекрасен тандем, а вратарят Бен Фостър, с изключение на няколко фрапиращи грешки, също има важна роля. Кларк, бивш защитник на Сейнт Мирън и Челси, постави основите на своя отбор подобрявайки отбраната и дори успя да извади най-доброто от Лиъм Риджуел.
 
Силата на Уест Бромич не е само в защитата. Кларк разполага с много стабилни нападатели. Шейн Лонг продължава да тормози противниконите бранители със своята мощ и работоспособност, докато дори и непостоянният Питър Одемвинге имаше ключови изяви. Ромелу Лукаку, който е под наем от Челси, придава дълбочина на състава. И тримата вкараха попадения през този сезон - Лонг и Лукаку по 5 гола, а Одемвинги - 4.
 
Халфовата линия обаче е тази, която наистина впечатлява в представянето на тима, въпреки че нито един от полузащитниците не е много известно име. Аржентинският дефанзивен халф Клаудио Якоб е истинско откритие. Той дойде през лятото като свободен агент. Стив Кларк сложи пред 25-годишния Якоб креативните Джеймс Морисън, Золтан Гера и Крис Брънт. Там е и неуморният Юсуф Мулумбу. Това са хората, които градят играта и създават положенията и го правят много добре от началото на сезона. Освен това "Дъ Хоуторс" се превърна трудна за превземане крепост от гостуващите отбори. Уест Бромич има 6 победи и 2 загуби (Манчестър Сити и Сток Сити) у дома.
 
Основната работа на Стив Кларк с "дроздовете" обаче е на тренировъчния терен. По времето на Ходжсън играчите непрестанно репетират поставените задачи и схемата на игра за предстоящия мач. Тренировките на Кларк за много различни. Дори двустранните игри се провеждат на половин игрище, за да могат футболистите да свикват с пресата на съперника и да подават топката точно в гъсти пространства. Това позволява на Уест Бромич да владее топката по време на мачовете, което пък затруднява играта на противника. Само в две от срещите от началото на сезона съперникът на "дрозвете" е имал по-голям процент на владеене на топката.
 
Представянето на Уест Бромич до момента е изненада, особено като се има предвид, че това е първата година на Стив Кларк начело на тима. Обикновено силните изяви на такива отбори, които не са част от големите във Висшата лига, винаги завършват със срив през втората част от шампионата. Трябва да се отчете, че Купата на Африканските нации, която ще се проведе през януари и февруари в ЮАР, също ще се отрази върху Уест Бромич.
 
Въпреки това с всяка изминала седмица се засилват сравненията между "дроздовете" и силното представяне на Ипсуич през сезон 2000/01, когато "трактористите" завършиха пети и оставиха след себе си Челси, Тотнъм и други постоянни с изявите си във Висшата лига отбори. За Уест Бромич има предспоставки да повтори Ипсуич, тъй като на Арсенал и Тотнъм липсва постоянство, а Ливърпул и Нюкасъл се представят под възможностите си. Дори Евертън, който стартира много силно сезона, показа спад през последния месец.
 
Със сигурност на пресконференциите преди мач на Кларк му се налага да отговаря на въпроси свързани с евентуалното участие на Уест Бромич в евротурнирите. До края на сезона има много време и твърде много неща могат да се случат. Стив Кларк обаче гръмко представи качествата си на треньор и със сигурност тътенът се е чул на "Анфилд". Със сигурност 49-годишният шотландец вече няма да бъде приеман като много добър помощник-треньор, а като един от мениджърите с качества да води силен отбор.
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ/БЛИЦ