Популярният шведски треньор Свен-Горан Ериксон почина, съобщиха световните медии. 76-годишният специалист страдаше от рак на панкреаса и от няколко месеца чакаше своя край.

"Нищо не може да се направи. Лекарите са категорични. Смъртта идва и аз я чакам с усмивка. Няма как... Такъв е животът. А аз имах добър живот. Мисля, че всички се страхуваме от деня, в който ще умрем, но животът е свързан и със смъртта", казваше в едно от последните си интервюта футболният специалист. 

Само преди по-малко от седмица от Prime Video анонсираха, че са заснели документален филм за Ериксон. В него той се сбогува с живота, разказвайки за своето минало и безкрайните си преживявания във футбола и в живота.

През февруари тази година, когато вече се знаеше, че краят на Ериксон наближава, Ливърпул сбъдна мечтата му. Да води отбора макар и в демонстративен мач.

Свен Горан-Ериксон е роден на 5 февруари 1948 година. 

Като футболист има скромна кариера. Като треньор обаче визитката му е впечатляваща. Той е бивш треньор на Мартин Петров и Валери Божинов в Манчестър Сити. Водил е още Гьотеборг (2 пъти шампион на Швеция и 1 път носител на Купата на УЕФА),  Бенфика (3 пъти шампион на Португалия), Рома (1 път Купа на Италия), Фиорентина, Сампдория (1 път Купа на Италия), Лацио (1 път шампион на Италия, 2 пъти Купа на Италия, 2 пъти Суперкупа на Италия, 1 път КНК, 1 път Суперкупа на Италия) Лестър, националните отбори на Англия, Мексико и Филипините.