Легендата на немския футбол Франц Бекенбауер описа способностите на Марио Гьотце като „единстени и неповторими”, а изпълнителният директор на Байерн Карл-Хайнц Румениге го нарече „играч от световна класа”. 21-годишният германски национал вкара два гола при дебюта си за баварците срещу унгарския шампион Дьор ЕТО (4:1) в контрола и получи безброй похвали не само от редица специалисти, но и от своите нови съотборници.

„Беше само една контрола, но за мен нещо по-специално. Беше много, много важно най-накрая отново да бъда на терена. Можеше и да е по-зле. Доволен съм. Искам да продължа да тренирам повече с отбора, за да намеря своя ритъм. Забелязах, че все още нещо липсва и трябва да наваксам някои неща в следващите 2,3,4 седмици”, заяви 37-милионната покупка на баварците след двете си попадения на унгарска земя. Точно 180 секунди след влизането си в игра в 60-ата минута Гьотце вкара за 2:1 след пад на Томас Мюлер, а в последната минута отново демонстрира колко е бърз с прехвърлящ удар оформи крайното 4:1.

21-годишният халф се завърна в игра след 103 дни възстановяване от мускулна травма в лявото бедро и показа изключителния си талант и изработи пет добри възможности за гол. Той обаче отхвърли възможността да започне като титуляр при визитата срещу Айнтрахт (Франкфурт) във втория кръг на Бундеслигата.

Хосеп Гуардиола показа колко много ще разчита на Гьотце още в мача срещу Дьор, поставяйки го на върха на атаката, на позицията на „фалшивата деветка”. Гьотце би могъл да се наложи на този пост и за в бъдеше в германския национален отбор.

„Човек вижда, че сме получили футболист от световна класа”, сподели лаконично след мача председателят на Управителния съвет на Байерн Карл-Хайнц Румениге.

„Той има точно тази философия на футбола, която Гуардиола очаква от отбора. При всички положения всичко това, което се случва на терена, е единствено по рода си”, каза пък почетният президент на баварците Франц Бекенбауер.

„Удоволствие е да се играе заедно с Марио. Забеляза се колко много му е липсвало да играе. Ще се забавляваме още много заедно”, заяви Франк Рибери.

„Два гола за толкова кратко време, по-добре не би могло да бъде”, коментира пък Томас Мюлер.

БЛИЦ представя: Световните трансфери

СТАТИСТИКА И КЛАСИРАНЕ В БУНДЕСЛИГАТА - ТУК