Турската футболна федерация наложи доживотно наказание на съдийката Елиф Карааслан, която преди дни се озова в центъра на огромен скандал, след като се появи видео. На записа 24-годишната туркиня прави секс със значително по-възрастния съдийски наблюдател Орхан Ердемир. 61-годишният бивш служител на ФИФА също получи отстраняване от футбола до края на живота си.

Карааслан се защити с твърдението, че видеото е фалшиво и генерирано от изкуствен интелект. Тя е категорична, че ще обжалва наказанието си и ще се обърне към съдебна инстанция, за да се защити.

„Предстои ми дълъг юридически път, но ще го преодолея по най-силния начин. Очаквам с нетърпение вашата пълна подкрепа и любов в този процес. Самосъжалението не е типично за мен. Ще отстоявам каузата си до края. Аз съм само една от многото, които са ощетени – надявам се да съм последната“, заяви Караарслан.

„В социалните мрежи беше публикуван видеоклип, създаден изцяло от AI от нечий друг акаунт в социалните медии, без връзка с моя клиент. Като се има предвид този монтиран видеоклип, създаден със злонамерени и умишлени намерения, представлява заплаха за всеки, който бъде изправен пред подобни обвинения в бъдеще“, заяви адвокатът на съдийката.