Двама от доскорошните асове в испанското съдийство Матеу Лаос и Едуардо Итуралде Гонсалес коментираха спорните ситуации на мача Реал Мадрид – Алмерия (3:2). Те се обединиха около мнението, че голяма вина за разразилия се скандал носи отговорникът на ВАР Алехандро Хосе Ернандес Ернандес.

В трите случая 41-годишният специалист сигнализира на главния съдия Франсиско Хосе Ернандес Маесо със съвет да преразгледа взетите вече от него решения с идеята, че вероятно е сгрешил.

35-годишният Маесо, за когото това е първи сезон в Ла Лига, промени мнението си и за трите ситуации, като в крайна сметка ги отсъди в полза на Реал Мадрид. Това помогна на домакините да осъществи обрат от 0:2 до 3:2.

При 2:0 за гостите главният арбитър отсъди дузпа, от която Джуд Белингам намали резултата. После не призна попадение на Алмерия за 3:1, а малко след това зачете спорен гол на Вини Жуниор за 2:2.

За ситуацията за дузпата за Реал Мадрид, отсъдена за игра с ръка на Каики, Итуралде Гонсалес коментира следното: Това не е наказателен удар, защото преди това, в борбата за топката, има нарушение и на Хоселу срещу Каики, и на Рюдигер срещу Едгар. Хоселу скача върху Каики, заради което защитникът на Алмерия докосва топката с ръка."

В сигнала си към главния съдия обаче Ернандес Ернандес от ВАР му обръща внимание само за играта с ръка, но не казва нищо за потенциалните нарушения на футболистите на Реал.

“И аз мисля, че това не е дузпа, добави Матеу Лаос пред “Кадена СЕР”. - Главният съдия трябваше да получи възможност да изгледа цялата ситуация, а не само последната част от нея, където е играта с ръка. На Маесо така и не му беше показана причината за тази игра с ръка. В случая Хоселу изблъсква футболиста на Алмерия и затова той докосва кълбото с ръка.”

Двамата бивши рефери са съгласни, че при второто спорно положение Маесо е взел правилното решение да не зачете попадението на Алмерия. Според тях нарушението на Лопи срещу Белингам е очевидно. Тук обаче критиките към главния арбитър са за това, че въпросната ситуация с фала срещу англичанина се случи пред очите му, но на момента той не реагира. Едва след подсказка от ВАР Маесо промени решението си.

Относно казуса с евентуалната игра с ръка на Винисиус за гола за 2:2, Лаос и Итуралде Гонсалес са категорични, че и този път главният виновник е арбитърът на ВАР. Според тях Ернандес Ернандес заблуждава главния съдия, след като директно му казва, че нападателят на Реал е засякъл топката с рамо, а не с ръка. Така не му се дава възможност той сам да прецени. На всичко отгоре и предоставените на Маесо повторения не са били достатъчно ясни.

“Бих казал, че тук не виждам изобщо причина за намесата на ВАР, защото не говорим за очевидна грешка на главния съдия. За мен това е повече ръка, отколкото рамо. Но не мога да бъда сигурен, защото така и не видяхме достатъчно повторения, които да ни убедят в едното или другото. Ето защо няма как да сме сигурни, че Маесо със сигурност е допуснал грешка, заради което и употребата на видеоасистент не трябваше да влиза в действие”, коментира Итуралде Гонсалес.