Върховният апелативен съд на Египет като последна инстанция потвърди 11 смъртни присъди на футболни фенове за безредиците преди пет години на стадиона в пристанищния град Порт Саид. Тогава загинаха 74 човека и близо 1000 бяха ранени. Повечето жертви бяха дадени, когато паникьосани фенове опитаха да напуснат стадиона при нахлуване на ултраси на местния клуб Ал Масри след мача с Ал Ахли (Кайро).

Една от смъртните присъди е издадена въпреки отсъствието на подсъдимия, който все още е в бягство и се издирва. Преди две години други десет души бяха осъдени на 15 години затвор, 14 присъди са за 10 години зад решетките, а 15 човека ще престоят в затвора пет години. 21 души бяха обвинения за невинни.

Футболните мачове в Египет често са арена на насилия. Двата клуба, които бяха замесени при трагедията в Порт Саид – Ал Масри и Ал Ахли (Кайро), са дългогодишни врагове. Свидетели твърдят, че всичко е започнало, когато фенове на Ал Ахли са опънали плакати с обиди към домакините, спечелили мача с 3:1. Оттогава по египетските стадиони има сериозни правила за достъп и на мнозина фенове се отказва правото да присъстват на трибуните.