ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Реал (Мадрид) победи саудитския Ал Хилал с 5:3 на финала на световното клубно първенство и за пети път в историята си спечели отличието от тази надпревара. Веднага след това се появиха информации, че това е трофей №100 във витрината на „белия балет“.

Броят на спечелените купи от Реал (Мадрид) винаги е бил въпрос на полемики и дори триумфът на световното клубно първенство не успя да разреши този казус. Още след победата на Кралския клуб над Айнтрахт (Франкфурт) с 2:0 в мача за Суперкупата на УЕФА официалният сайт на мадридчани съобщи, че това е 99-а титла за „белия балет“.

Има няколко безспорни факти, които няма как да бъдат пренебрегнати. Реал (Мадрид) има 35 шампионски титли на Испания, 19 национални купи, 12 суперкупи на страната и една купа на Лигата. Освен това „кралете“ имат 14 титли от КЕШ/Шампионската лига, 8 трофея от Междуконтиненталната купа/Световно клубно първенство, 2 пъти са печелили Купата на УЕФА (сега Лига Европа) и 5 пъти суперкупата на Европа.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

Към тях задължително трябва да прибавим двете спечелени Латински купи (1955 и 1957). Турнирът се провежда с участието на отбори от Испания, Италия, Франция и Португалия. Счита се за нещо като предшественик на КЕШ и турнирът е официално признат от УЕФА и ФИФА за официално състезание. Това прави общо 98 спечелени трофеи.

Къде е проблемът?

Официалният сайт на Реал (Мадрид) отчита две спечелени отличия от Малкото световно първенство (1952, 1956). Този турнир е провеждан от футболната федерация на Венецуела и не е официално признат от УЕФА и ФИФА. С тези отличия бройката достига до 100, но вече не говорим за титли от официални надпревари.

Испанският профил в „Уикипедия“ на Реал (Мадрид) отчита не само тази надпревара във Венецуела, но и трофеи от Ибероамериканската купа. Това е еднократен турнир, проведен през 1994 г., в който сили мерят носителят на Кралската купа в Испания и притежателят на Златната купа на КОНМЕБОЛ, спечелили съответните титли през 1993 г. Тогава Реал (Мадрид) печели отличието след два мача срещу Бока Хуниорс (3:1 и 1:2).

Този трофей обаче не се отчита в английската версия на „Уикипедия“, отсъства и от официалния сайт на Реал (Мадрид).

В английската версия липсват двете титли от Малкото световно първенство, а общата сума на титлите на Реал (Мадрид) е 99. В английската и испанската версии обаче присъства трофей от Купа Ева Дуарте. Това е турнир, предшестващ суперкупата на Испания и отличието от него също не е отразено в официалния сайт на „белия балет“. Така според испанската версия на интернет енциклопедията трофеите на Кралския клуб са 102.

Колко точно за титлите на Реал (Мадрид). Дали са 99, 100 или 102. Това не е толкова важно. Все пак е настоящият световен и континентален шампион на клубно ниво и това е безспорен факт.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК