Само няколко дни след отпадането си от Шампионската лига Аякс обърна у дома вечния си съперник Фейенорд с 3:2 и ликува в голямото дерби на Нидерландия. 

Срещата на “Йохан Кройф Арена” в Амстердам закъсня заради пожар на оградата на сектора зад едната врата, причинен по невнимание. След притехническо шоу на феновете се възпламениха част от плакатите и знамената им, което наложи намесата на пожарникари.

Гостите от Ротердам поведоха в 8-ата минута чрез Луис Синистера, който направи добавка с глава след спасяване на Андре Онана. Аякс изравни в 24-ата, когато се разписа Себастиан Алер, също при добавка. Само четири минути по-късно грешка на бившия капитан на Фейенорд Стивън Бергхаус позволи на Гуус Тил да реализира за 2:1 в полза на ротердамци.

След почивката домакините бяха пълни господари и след няколко пропуска стигнаха до израняване в 78-ата чрез капитана си Душан Тадич, който се разписа от пряк свободен удар.

Бразилецът Антонио реализира победното попадение в 86-ата минута, но после в добавеното време беше изгонен за втори жълт картон за симулация.

Аякс е лидер с 66 точки пред ПСВ Айндховен с 61 и мач по-малко, а с това поражение отборът от Ротердам остава трети с 55 пункта почти сигурно загуби шансове за златните медали, но пък е четвъртфиналист в Лигата на конференциите.