Играй БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

България гостува на Словения в първия си мач от Група 3 на Лига „С“ на новия турнир на УЕФА – Лигата на нациите. Най-известните имена от гледна точка на масовия футболен фен в България от словенските футболисти са Ян Облак и Роман Безяк. Вратарят на Атлетико (Мадрид) не е в състава за днешния мач, а бившият нападател на Лудогорец се очаква да бъде титуляр срещу тима на Петър Хубчев.

Играчът от състава на Словения, който играе в най-престижен клуб е халфът Кевин Кампъл. 27-годишният футболист носи екипа на германския РазенБалшпорт (Лайпциг). Това е и най-скъпият играч в тима на Томаж Кавчич. Според сайта „Transfermarkt“ е 18 милиона евро. За цялата му кариера до момента за него са платени при трансфери общо 46,25 милиона евро.

КАРИЕРАТА

Кевин Кампъл е роден в германския град Солинген, известен като Градът на остриетата заради производството на изключително качествени ножове, ножици и бръсначи. Родителите му обаче са емигранти от словенския град Марибор. Халфът, който има словенско и германско поданство, преминава през школите на Солинген и Байер (Леверкузен). През 2010 година става част от първия тим на „аспирините“, но веднага е пратен под наем в Гройтер Фюрт. През зимата се връща на „БайАрена“ и дебютира за Байер в мач от Лига Европа срещу Металист (Харков). Това си остава единственият му мач за тима от Леверкузен, а през лятото е трансфериран в третодивизионния Оснабрюк.

През лятото на следващата година е продаден на Аален за 250 000 евро. Кампъл стартира ударно в новия си отбор. За четири мача вкарва два гола и прави три асистенции. Това привлича вниманието на австрийския шампион Ред Бул Залцбург, който преди затварянето на трансферния прозорец плаща 3 милиона евро. В първия си сезон в Австрия вкарва четири гола и е и номиниран за най-добър млад играч в първенството.

Следват още година и половина на силни изяви за „червените-бикове“ и всички започват да наричат Кампъл с прозвището Рибери от Залцбург. Повод за това стават пробивите на халфа и асистенциите за неговите съотборници. Когато всички очакват през зимата на 2015 година да премине в РазенБалшпорт (Лайпциг) – германският отбор на компанията „Ред Бул“. Така ще се спази корпоративната политика, че най-добрите футболисти в системата на компанията трябва да играят в най-силния отбор на „Ред Бул“. В този момент обаче на сцената излизат Юрген Клоп и Борусия (Дортмунд).

„Жълто-черните“ плащат 12 милиона евро. През пролетта изиграва 14 мача за Борусия и следва завръщане в родния си Байер (Леверкузен). „Аспирините“ са принудени да платят 11 милиона евро за футболист, когото четири години по-рано са пуснали без пари. След две години, в които вкарва шест гола и прави пет асистенции за 70 мача във всички турнири, съдбата отново се намесва. Кевин Кампъл е продаден срещу 20 милиона евро на РазенБалшпорт (Лайпциг) – отборът, в който трябваше да премине две години преди това. За „червените бикове“ вкара един гол и направи пет асистенции в първия си сезон.

НАЦИОНАЛНИЯТ ОТБОР

Още през 2009 година, когато е играч на школата на Байер (Леверкузен) Кевин Кампъл получава покана да играе за младежкия национален отбор на Словения. Веднага я приема. По това време начело на словенския тим до 21 години е Томаж Кавчич – човекът, който в момента е начело на мъжкия отбор на страната и разчита, че халфът тази вечер ще създаде опасности пред вратата на България. От 2012 година Кампъл е част от мъжкия национален отбор, за който има 27 мача и два гола. Интересното е, че когато халфът на РазенБалшопрт (Лайпциг) вкара за Словения, тимът му винаги побеждава и не допуска гол във врата си. Попаденията си той реализира срещу Албания (1:0) и Сан Марино (6:0).

СКАНДАЛЪТ

С националния отбор на Словения е свързан скандал, при който Кевин Кампъл беше наречен „предател“ от своите съотборници. През октомври 2016 година словенците победих Словакия в световна квалификация и им предстоеше да приемат фаворита Англия. Точно преди мача националите излязоха с официална декларация, в която играчите нападнаха Кампъл, който отказа да присъства на лагера за мачовете.

„За националния отбор се играе с чест. Кевин е важен за тима и ние имаме нужда от него за този труден мач. Затова считаме той ни предаде. Националният отбор е над всички нас. Обединени сме в това си послание към Кампъл“, пишеше в декларацията.

Мнозина счетоха, че халфът е отказал да играе заради конфликт с националния селекционер Сречко Катанец. Това не би било изненада, тъй като легендата на словенския футбол имаше скандал с Горан Пандев във времето, когато беше начело на националния отбор на Македония. Декларацията предизвика отговор от страна на Кевин Кампъл, който разкри, че не се е присъединил към лагера на Словения, тъй като е преуморен, не се чувства добре и дори е преминал през специални клинични изследвания.

СТИЛЪТ НА ИГРА

Кевин Кампъл е офанзивен халф, който може да бъде използван успешно като дясно крило и дефанзивен полузащитник. Сред силните му страни специалистите посочват точността на подаванията и умението да дава извеждащи пасове за съотборниците си. Изключително умел в пазенето на топката, играчът на РазенБалшпорт (Лайпциг) печели симпании с това, че не убича да симулира при единоборствата. Словенският национал е полезен в дефанзивен план и поддържа концентрацията си върху мача през цялото му времетраене. Сред слабостите на играта му са центриранията и участието в единоборствата, особено във въздушните двубои. Най-честите му отигравания с топката обаче са късите подавания, в които почти безгрешен.

За българите остава да се надяваме, че тази вечер Кевин Кампъл няма да успее да демонстрира в пълна сила уменията си, а играчите на Петър Хубчев няма да позволят на халфа да дава характерните си извеждащи подавания към нападателите на националния отбор на Словения.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)