Румънският съдия Себастиан Колцеску, който вбеси цяла Европа с расистка проява и доведе до прекратяването на мач от Шампионската лига снощи, е познат и у нас, а скандалите и гафовете съпътстват кариерата му вече повече от 10 години.. Реферът, който беше четвърти арбитър на срещата между ПСЖ и Истанбул Башакшехир, използва обиден речник срещу помощник-треньора на турския тим. Днес двубоят ще бъде доигран от 16-ата минута, а УЕФА назначи нова съдийска бригада. 

Само преди месец той ръководи служебната контролна среща между националните отбори на България и Гибралтар. Двубоят беше назначен от УЕФА, която определи и 43-годишния румънец за рефер. Както е известно, „лъвовете“ спечелиха с 3:0 и записаха единствената си победа за 2020 г.

Колцеску е известен в Румъния със скандалните си прояви по време на мачове. Това редовно му носи наказания и гневни реплики от футболни началници.

През 2007 г. ФИФА взима решение да лиши рефера от елитен статус и го праща да свири мачове във втора румънска дивизия. Проблемът идва от това, че Колцеску не може да докаже произхода на парите, с които си е купил луксозен автомобил. Изпаднал в отчаяние, той се готви за самоубийство със скок от третия етаж на дома си. В последния момент семейството му успява да разбие вратата и да предотврати трагедията. Едва шест години реферът по-късно успява да възстанови лиценза си на международен съдия към световната футболна централа.

През настоящия сезон е ръководил само един мач от евротурнирите. Този от квалификациите за Лига Европа между молдовски Петроклуб (Хинчещ) и сръбския Бачка Топола (0:2).

Само преди две седмици Себастиан Колцеску си навлича гнева на една от най-влиятелните фигури в румънския футбол – бившия рефер Адриан Порумбою. Повод за реакцията на известния бивш директор на Васлуй е работата на съдията при гостуването на Стяуа на Газ Метан (Медиаш). Стяуа печели с 3:2 с победен гол на игралия в ЦСКА и Левски Серджиу Буш от дузпа в 90-ата минута. 11-метров наказателен удар и отсъден и за домакините в 16-ата минута и е превърнат в попадение от Роналдо Дякону за 1:1.

„Цялата му кариера е белязана от тъмни моменти и скандални решения. Може да има талант за съдия, но явно трябва да си избере друга професия: музикант и танцьор. За да си футболен рефер, трябва да си безпристрастен. На всеки е ясно, че съдиите са хора и допускат грешки. Тук обаче говорим за повтаряне на едни и същи гафове в продължение на години. Няма негов мач, в който да не е повлиял директно върху резултата от двубоя“, обявява Порумбою в анализ пред медиите.

Преди пет години собственикът на Стяуа Джиджи Бекали също имаше повод да изригне срещу работата на Себастиан Колцеску. Гневът на могъщия бизнесмен беше за гостуването на тима му на Астра (Гюргево). Стяуа загуби с 0:2, като за домакините беше отсъдена дузпа.

„Този трябва да бъде изхвърлен от футбола. Аз съм по-добър съдия от него“, заяви афектираният Бекали.

Поведението на Колцеску беше обект на коментар и от легендарния румънски рефер Йон Крачунеску, ръководил финала на Шампионската лига през 1985 г. между Аякс и Милан (1:0).

„Това е най-големият срам в историята на румънското футболно съдийство. Спомнете си само какво направи Колцеску в последния си мач от първенството (Газ Метан и Стяуа), а сега Съдийската комисия му позволи да бъде част от среща от Шампионската лига. Защо не го спряха. Това се случва, когато румънското съдийство е ръководено от човек, на когото плащаме по 100 000 евро на година, тъй като има приятел в УЕФА, който дава международни наряди за нашите рефери“, коментира Крачунеску пред „Фанатик“.