Словенският министър-председател Борут Пахор изпълни обещанието си да изчисти обувките на играчите на националния отбор, след като тимът надви Русия и се класира за Мондиал 2010.

„Току що почистих обувките на футболистите, но си признавам, че не го сторих старателно”, заяви Пахор пред „ТВ Словения” на излизане от съблекалнята.

Преди месец Пахор обяви, че ще почисти бутонките на играчите ако Словения преодолее баража, което и стана след победата с 1:0 над Русия на реванша и повечето отбелязани голове на чужд терен.

Пахор изгледа мача в компанията на словенския президент Данило Турк, руския президент Дмитрий Медведев и руския милиардер Роман Абрамович, който е собственик на английския Челси.

Автомобилни клаксони огласяха втория най-голям словенския град Марибор, където се игра мача, както и столицата Любляна. Цялата страна празнува класирането на отбора за втори път на световно първенство след обявяването на независимостта през 2002 г.

„Шампиони, шампиони, шампиони”, извика президентът Турк пред 5000 зрители, които се бяха събрали пред стадиона в Марибор след мача. Очаква се празненствата на страната с население от една два милиона души да продължат през цялата нощ.

„Апелирам към всички учители, професори и работодатели да не се сърдят на своите ученици, студенти и работници, ако утре закъснеят за училище или работа”, заяви телевизионният коментатор Саша Йеркович./БЛИЦ