Левият бек на Естония Артур Пик беше прибран в казармата веднага, след като игра цял мач за родината си при загубата с 0:1 от Англия в квалификация за Евро 2016.
 
Военната служба е задължителна за всички мъже в Естония. Топспортистите на страната са освободени от осеммесечния престой в казармата, но трябва да преминат тримесечен курс на обучение. Пик влезе в армията на 29 септември, за да може да бъде със семейството си за Коледа и Нова година. Дори му беше позволено да третира няколко пъти в седмицата с Левадия (Талин).
 
Влизането в казармата не се оказа проблем да бъде повикан в националния отбор, за да служи на страната си по начин, различен от военния. 21-годишният футболист попадна в разширения списък от 30 играчи за мачовете с Литва (0:1) и Англия (0:1). Той по принцип е трети избор за ляв бек и до вчера имаше една пет минути за националния отбор – срещу Таджикистан.
 
Артур Пик изведнъж се оказа в стартовите 11 срещу „трите лъва“, след като титулярът Таийо Тенисте получи контузия през миналата седмица, а резервата Кен Каласте беше изгонен при загубата от Литва. Тези проблеми принудиха селекционерът Магнус Персон да измоли от Министерството на отбраната разрешение да ползва младия бек. Позволението беше дадено, Пик се присъедини към националния отбор в петък вечерта, в събота тренира, а в неделя игра срещу звездите от Висшата лига.
 
„Мачът не беше лесен за мен, тъй като в момента не мога да водя нормална футболна подготовка. Срещата с Англия приключи, съжалявам за загубата, но сега трябва да бързам да се прибера в казармата, тъй като сутринта трябва да ставам в 6:00 часа“, коментира Артур Пик след двубоя с „трите лъва“.
 
______.jpg