Президентът на УЕФА Мишел Платини ще предложи официално сензационния си план за Евро 2020. Това ще се случи на заседанието на Изпълкома на Европейската футболна централа на 7 декември. Според вестник „Билд” се очаква предложението да бъде ратифицирано през януари следващата година.
 
Още през лятото френската футболна легенда обяви уникалната си идея. Платини обяви, че иска Европейското първенство по футбол през 2020 да се проведе в 12-13 различни страни на Стария континент по случай 60-годишнината на УЕФА.
 
„Мишел Платини изложи този свой план на една среща между нас двамата. Но имайте предвид, че нищо не е официално, ако не бъде предложено и одобрено от Изпълкома на УЕФА”, коментира президентът на Германския футболен съюз (ГФС) Волфганг Нирсбах.
 
Детайлите по плана на Платини за Евро 2020:
 
- След квалификациите за финалния турнир ще се класират 24 отбора, разпределени в 6 групи, всяка от които ще се състои от 4 тима. Мачовете във всяка група ще се играят в две държави. Това означава, че 12 европейски страни могат приемат двубоите от груповата фаза на турнира.
 
- Къде ще играят участниците на Евро 2020 зависи от първите два поставени отбора във всяка една от шестте групи. Поставените тимове се определят от мястото им в ранглистата на ФИФА, според която към този момент най-добрите 12 отбора в Европа са: Испания, Германия, Португалия, Италия, Англия, Холандия, Русия, Хърватия, Гърция, Швейцария, Франция и Белгия. Според „Билд” мачовете най-вероятно ще се играят в столиците на страните.
 
- Ако например Испания се класира на Евро 2020, ще играе мачовете си от груповата фаза в Мадрид. Ако „Ла Фурия” успее и да спечели групата си, ще има възможност да домакинства и на осминафиналите в надпреварата.
 
- Четвъртфиналите ще се провеждат на неутрални терени и нито един отбор няма да бъде облагодетелстван да играе у дома.
 
- За полуфиналите и финала ще бъде избрана 13-а страна, която да ги приеме. Според „Билд” фаворит е Турция, която се кандидатира за Евро 2016, но бе пренебрегната за сметка на Франция. Очакванията са полуфиналите и финалът на Евро 2020 да бъдат в Истанбул, ако градът край Босфора не спечели домакинство на Олимпийските игри през същата година.