ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Примера дивисион може да се счита за най-печелившия шампионат от летния трансферен прозорец. Испанското първенство е единственото от Топ 5 в Европа, което е на печалба от покупко-продажбата на футболисти през това лято, докато английската Висша лига е на огромна загуба.
 
Въпреки че Реал (Мадрид) счупи рекорда за най-скъп футболист, давайки 100 милиона евро за Гарет Бейл от Тотнъм, а Барселона плати 57 милиона евро за бразилския национал Неймар, испанската елигта дивизия записа печалба от 102,6 милиона евро.
 
Основната причина за това са приходите, осъществени от продажбата на Гонсало Игуаин, Месут Йозил, Радамел Фалкао, Роберто Солдадо, Алваро Негредо, Хесус Навас и Ниаго Алкантара.
 
На второ място е Серия “А” с печалба от 3,1 милиона евро. В Италия бяха привлечени Гонсало Игуаин, Рауб Албиол, Дрис Мертенс, Хосе Кайехон, Марио Гомес, Кевин Строотман и Карлос Тевес. “Калчото” обаче се раздели със Стеван Йоветич, Маркиньос и Ерик Ламела.
 
Бундеслигата направи загуби от 58,7 милиона евро. В германското първенство бяха привлечени Тиаго Алкантара (Байерн), Пиер-Емерик Обамеянг и Хенрих Мхитарян (Борусия Дортмунд). Продажбата на Андре Шюрле и Марио Гомес не беше достатъчна за покриването на разликата.
 
Френската Лига 1 е на загуба от близо 150 милиона евро. ПСЖ и Монако бяха големите играчи на пазара това лято. Парижани взеха Единсон Кавани и Маркиньос, докато “монегаските” се подсилиха с Фалкао, Жофроа Кондогбия, Жоао Моутиньо, Джеймс Родригес и други. Френският шампионат се раздели с Пиер-Емерик Обамеянг, Етиен Капу, Юнес Беланда и Джошуа Гилавоги.
 
Вишата лига има най-голямата разлика между похарчени и спечелени пари от трансфери. Английският шампионат е на загуба с близо 490 милиона евро. Една част от това се дължи на последния ден от пазара, когато Арсенал пръсна 47 милиона евро за Месут Йозил.
 
Манчестър Сити взе през лятото Фернандиньо, Стеван Йоветич, Алваро Негредо и Хесус Навас, докато Челси се подсили с Андре Шюрле и Вилиан. Ливърпул купи Мамаду Сако, Яго Аспас и Тиаго Илори, а Тотнъм взе Ерик Ламела, Роберто Солдадо, Паулиньо и Кристиан Ериксен в опит да атакува класиране в Шампионската лига. Саутхемптън плати повече от 30 милиона евро за Виктор Ванияма, Деян Ловрен и Пабло Освалдо. Висшата лига пък се раздели през това лято с Гарет Бейл, Карлос Тевес и Жервиньо.
 
Първенство Приходи Разходи Баланс
Примера дивисион 492,6 390,0 102,6
Серия "А" 412,8 409,7 3,1
Бундеслига 204,6 263,3 -58,7
Лига 1 229,1 378,9 -149,8
Висша лига 275,4 762,7 -487,3
Заб.: Всички посочени суми са в милиони евро