Принцът на Йордания Али бин Ал-Хюсейн иска да се кандидатира за президент на ФИФА през тази година и да измести от поста швейцареца Сеп Блатер, съобщават световните агенции.

В момента принцът е вицепрезидент на ФИФА и президент на федерацията по футбол на Йордания и Западна Азия. "Реших да се кандидатирам за поста, тъй като смятам, че е дошло време да обществеността да се откъсне от последните скандали и да се върне обратно към спорта. Това не беше просто решение. Взех го след щателно обмисляне и множество дискусии с авторитетни колеги от ФИФА през последните няколко месеца", сподели Ал-Хюсейн.

Другите двама претенденти за поста са настоящият президент Сеп Блатер и французинът Жером Шампан, а изборът ще се проведе в рамките на конгрес на ФИФА в Цюрих на 29 май тази година. Кандидатурите трябва да бъдат подадени до 29 януари.

Сеп Блатер обяви още в началото на септември миналата година, че иска да запази поста си, който заема от 1998 година. 56-годишният Жером Шампан, който е заместник главен секретар на ФИФА, също се кандидатира, но не е считан за сериозен претендент.

Считаният за най-голям конкурент на Блатер и президент на УЕФА Мишел Платини се отказа от битката още през лятото на миналата година, когато изяви желание за още един мандат начело на Европейската футболна централа.