Футболните клубове от Висшата лига са похарчили общо 1,386 млрд. паунда през летния трансферен прозорец, анализира специализираният сайт „Transfermarkt“. Футболният пазар на Острова приключи снощи в 19:00 часа българско време. За сравнение през миналото лято в английския елит са похарчени 1,303 милиарда, а година по-рано – 1,455 млрд., което е рекорд за шампионата.

Най-скъпия трансфер през това лято осъществи Манчестър Юнайтед, който купи защитника на Лестър Хари Магуайър за 78,3 млн. паунда. На второ място е Арсенал, който плати на Лил 72 млн. за котдивоарски нападател Никола Пепе. Манчестър Сити направи два от Топ 5 на трансферите на лятото, след като купи Родри от Атлетико (Мадрид) за 63 млн. и Жоао Кансело от Ювентус за 58,5 млн. Тотнъм допълва първата петица с Танги Ндомбеле, привлечен от Лион срещу 54 млн.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Челси не осъществи нови трансфери през лято, тъй като изтърпява наказание от УЕФА до следващата година. „Сините“ обаче похарчиха 40,5 милиона паунда, тъй като откупиха правата на Матео Ковачич от Реал (Мадрид). Хърватският халф игра за „сините“ под наем през миналия сезон. За същата сума Лестър привлече белгийския халф Юри Тилеманс от Монако.

За разлика от повечето си конкуренти Челси завърши летните си трансфери с положителен баланс от 78,9 млн. паунда. Това се дължи не само на наказанието, но и на факта, че Еден Азар беше продаден на Реал (Мадрид) за 90 милиона паунда. На второ място е Кристъл Палас, който има печалба от 39 млн. Трети е Ливърпул, който е на плюс с 28,1 млн. Лестър също приключва с положителен баланс – 2 милиона.

С най-големи разходи през това лято във Висшата лига е Астън Вила (146,3 млн. паунда). Втори в тази класация е Арсенал (90,5 млн.), а трети е Уулвърхемптън със 73,2 млн. паунда.

Новият сезон на Висшата лига стартира днес. В първия мач от първенството победителят в Шампионската лига Ливърпул приема новака Норич.

ВИСША ЛИГА, СЕЗОН 2019/20 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ