Швейцарският върховен съд разреши на капитана на Перу Хосе Паоло Гереро да играе на световното първенство в Русия. Решението на съдебната инстанция временно замрази наказанието на футболиста от 14 месеца заради положителна проба за забранени вещества.

Така се забавя влизането в сила на решението на Спортния арбитражен съд (САС), който спря правата на Гереро след искане от Световната антидопингова агенция.

34-годишният нападател даде положителна проба за бензоилекгонин – метаболит на кокаина, след световната квалификация между Перу и Аржентина през октомври 2017 г. Футболистът се оправда, че веществото е попаднало в организма му след употреба на билки.

ФИФА първоначално намали наказанието на футболиста на Фламенго от една година на шест месеца и така голмайстор №1 в историята на националния отбор на Перу получи право да играе на Мондиал 2018. WADA обжалва, а Спортният арбитражен съд не само подкрепи антидопинговите власти, но увеличи наказанието на Гереро.

Футболистът обаче използва правото си да обжалва пред швейцарски съд, а от САС обявиха, че няма да протестират срещу решението, позволяващо на Хосе Паоло Гереро да играе на световното първенство в Русия.

Перу е в Група „С“ на Мондиал 2018, където ще играе с Франция, Австралия и Дания.