Неонацистки групи в Украйна изпратиха послание до цветнокожите фенове на футбола. Крайните ултраси обявиха, че не искат да виждат тъмнокожи и лица от азиатски произход на мачовете от Евро 2012 следващото лято. Както е известно, Украйна приема турнира заедно с Полша.

Особено сериозни са заплахите към английските хулигани, които открито са призовани да не пристигат в бившата съветска република.

”Вярваме, че негрите и азиатците трябва да си стоят у дома. Не ги искаме тук по време на Евро 2012. Ние не сме расисти, но сме готови да се защитаваме, ако чернокожи от Англия или други страни искат да се бият с нас”, заявява 24-годишният Сергей пред “Сън”. Медията прави разследване на казуса.

Особено остри са нападките към феновете на Англия. Страната играе първия си мач от турнира в Донецк на 11 юни с Франция. “Няма да дадем на англичаните шанс – или ще трябва да бягат като страхливци, или ще се бият. Но да знаят, че ако решат да се бият, ще свършат в болницата”, споделя 30-годишният Валдик, който е лидер на местна групировка.

Страхът от етнически разправии се е насадил в местните власти. Правителството признава, че чужденци са били жертви на престъпления в Киев и други големи градове в последните години. “Феновете от африкански или афро-карибски произход, както и представителите на различни религиозни общности трябва да внимават много”, заявиха от правителството.

“Английските ултраси са известни хулигани и ние сме готови да се бием с тях. Имало е расистки нападения в Киев – не убийства, но тежки побоища и не мога да гарантирам, че това няма да се случи по време на Европейското първенство. Цветнокожите не са толерирани тук”, коментира Андрей, който е сред крайните фенове на Динамо (Киев).

Валдик, който е лидер на групата “За момчета” е по краен: “Армия от 700 души ще посрещне англичаните тук. Те не могат да си представят какво ще им се случи, ако ги спипаме без полицейска охрана. Преди няколко години фенове на Фулъм бяха тук. 20 от нас пребиха 100 от тях. Ние нямахме оръжия – само юмруци, но те ни гледаха така сякаш държим автомати "Калашников"”.

Неонацизмът се заражда след Втората световна война и има за идея възраждане на нацизма. Във футбола неонацистите са известни още като скинари.