Реал (Мадрид) посреща Барселона в първи финал за Суперкупата на Испания тази вечер от 23:00 часа българско време на “Сантяго Бернабеу”. Реваншът е на 17 август (сряда). Това е пети сблъсък между двата тима след четирите издания на Ел Класико в края на април и началото на май. Тогава Барселона отстрани Реал на полуфинал в Шампионската лига (след победа в Мадрид с 2:0 и равен на “Камп Ноу” 1:1). “Белият балет” спечели Купата на Краля след успех с 1:0 след продължения. Двубоят за първенство завърши 1:1, но каталунците отдавна предвкусваха шампионската титла.

Сега двата тима се изправят в спор за първи трофей през новия сезон. Специалистите предричат успех на Жозе Моуриньо и компания поради няколко причини. Една от тях е перфектната лятна подготовка, която направи Специалния. Реал записа 7 победи от 7 мача с впечатляващата голова разлика 31:5. Контролите са едно, официалните мачове, а на всичкото отгоре срещу Барселона, съвсем друго, контрират от “Камп Ноу”. Пеп Гуардиола обаче има притеснения заради моментната форма на звездите си. Заради Копа Америка почти половината състав на Барселона закъсня с подготовката. Лео Меси, Дани Алвеш, Масчерано и Адриано започнаха тренировки преди 5-6 дни. Различни контузии цяло лято мъчеха основните играчи Шави и Карлес Пуйол, като капитанът продължава да се възстановява от травма. Двамата получиха също допълнително почивка, както и Иниеста и Педро, заради изморителния сезон. В същия момент обаче Моуриньо имаше на разположение почти всичките си важни състезатели и обиграваше отбора в контролите.

Досега двата съперника са се изправяли общо четири пъти във финални сблъсъци за Суперкупата на Испания. Статистиката е изцяло в полза на Реал (Мадрид) – 4 финала и 4 трофея. В общо 8-те мача “белият балет” е постигнал 5 победи, Барселона е спечелил само 2 мача, 1 е завършил наравно. Каталунците все още нямат спечелена Суперкупа след успех над Реал на финала. За последно Реал и Барса спореха за отличието през 1997 година – 2:1 за каталунците и 4:1 за столичани.

Първи сблъсък, 1988 година:
Първият мач за Суперкупата на Испания ще се запомни с участието на Бернд Шустер. През лятото на същата година германският полузащитник сменя Барса именно с Реал (Мадрид). Срещата с каталунците е първи официален мач за скандалния Шустер с бялата фланелка. В първия мач на "Сантяго Бернабеу" домакините печелят с 2:0, след което падат с 1:2 в Каталуния.

Втори сблъсък, 1990 година и настъпването на Стоичков:
Вторият сблъсък между двата тима за Суперкупата на Испания е през лятото на 1990 година. Легендарният Христо Стоичков дебютира за Барселона със скандална постъпка. Камата гневно настъпва съдията Урисар Аспитарте в много изнервен първи мач. Следва санкция от два месеца за Христо, която в първия момент е по-голяма, но впоследствие е намалена. Реал Мадрид печели с 1:0, на реванша постига нова победа с 4:1, като това е единствената купа на Алфредо ди Стефано като треньор на своя любим клуб.

3_17.jpg

Трети сблъсък, 1993 година
Въпреки че е смятан за фаворит, Дрийм тиймът на Барселона отново губи от Реал Мадрид в спор за Суперкупата на Испания. Христо Стоичков отбелязва за "синьо-червените", но два гола на Алфонсо дават преднина на столичани. Иван Саморано реализира за 3:1 в първия мач на “Бернабеу”. На "Камп Ноу" двата тима приключват при 1:1, след което "белите" безпроблемно отново триумфират.

1_7.jpg

Четвърти сблъсък, 1997 година
И четвъртият опит е неуспешен за Барселона. Интересното е, че тогава Жозе Моуриньо е на пейката на Барса като помощник на Луис ван Гаал. Айтор Каранка, настоящ помощник на Специалния в Реал, е един от основните герои на "белите". В първата среща Каранка пипа топката с ръка за дузпа и Барселона бие с 2:1. На реванша обаче след два гола на Раул и по един на Миятович и Зеедорф Реал печели с 4:1, а с това и трофея.

Финалите за Суперкупата между Реал (Мадрид) и Барселона
1988, Реал Мадрид - Барселона 2:0, 1:2
1990, Реал Мадрид - Барселона 1:0, 4:1
1993, Реал Мадрид - Барселона 3:1, 1:1
1997, Реал Мадрид - Барселона 1:2, 4:1