Сблъсъците между Реал (Мадрид) и Барселона приковават вниманието на всички футболни фенове от цял свят. Интересът към Ел Класико е огромен. Твърди се, че този мач е най-гледаното спортно събитие, което се провежда в една среща, а не като турнир. Самият двубой е способен да вдигне телевизионните рейтинги, да повиши многократно цената на рекламно време само едно събитие.
 
Днешният двубой между Реал (Мадрид) и Барселона обаче има и допълнителен заряд, който повишава още повече интереса към голямото дерби на испанския футбол. На „Сантяго Бернабеу“ се очаква в Ел Класико да дебютират един световен шампион (Тони Кроос), голмайсторът на Мондиал 2014 (Хамес Родригес), както и най-обсъждания футболист без игрова минута от лятото насам – Луис Суарес.
 
Докато германецът и колумбиецът играха редовно за Реал (Мадрид) от началото на сезона, уругвайският нападател на Барселона изтърпяваше наказание от четири месеца извън игра след канибалската си проява на световното първенство в Бразилия - ухапа италианския национал Джорджо Киелини. За Луис Суарес днешният мач ще бъде не само дебют в Ел Класико, но и първата му официална среща с екипа на Барселона. Уругваецът едва ли ще започне като титуляр, но се очаква да се появи на терена като резерва.
 
Освен за Кроос, Родригес и Суарес, днешният двубой между Реал (Мадрид) и Барселона ще бъде първо Ел Класико за Иван Ракитич и Жереми Матийо от състава на каталунците. И двамата обаче в последните години играха в Испания и имат опит в мачове с „белия балет“.
 
Барса ще има дебютант в Ел Класико и пред мрежата си. През лятото „блаугранас“ смениха вратарите. Марк Андре тер Щеген беше договорен от Борусия (Мьонхенгладбах) още през миналия сезон. След световното първенство на „Камп Ноу“ беше привлечен и чилийският национал Клаудио Браво от Реал Сосиедад. От втория отбор на Барселона в първия беше повишен Жорди Масип, който още не е изиграл първия си мач за тима. Реал (Мадрид) също има нов вратар, но Кейлор Навас най-вероятно ще остане резерва на Икер Касияс днес.
 
В последните 30 години за десети път Барса ще бъде с дебютант в Ел Класико на вратата. В предишните девет случая само двама вратари са взимали победа в първото си дерби с Реал (Мадрид) – Рууд Хест (3:2 през сезон 1997/98) и Ришар Дютрюел (2:0 през 2000/01). Двама може да се похвалят с равенство – Андони Субисарета (1:1 през сезон 1986/87) и Пепе Рейна (2:2 през 2000/01). Петима от стражовете на Барселона обаче дебютират със загуба в Ел Класико – Карлес Бускетс (0:5 през 1994/95), Франсеск Арнау (0:3 през 1999/2000), Витор Байя (0:2 през 1996/97), Роберто Бонано (0:2 през 2001/02) и Виктор Валдес (1:2 през 2003/04).
 
Вниманието обаче е приковано към очакваните дебюти в Ел Класико на новите звезди на двата испански гранда – Тони Кроос, Хамес Родригес и най-вече този на Луис Суарес. Случаят с уругваеца е уникален заради изтърпяното наказание. Още повече, че историята на сблъсъците между Реал (Мадрид) и Барселона впечатляващи дебюти в Ел Класико. Такива имат Алфредо ди Стефано (Реал Мадрид, хеттрик), Йохан Кройф (Барселона, силна игра и един гол), Гари Линекер (Барселона, хеттрик), Роналд Куман (Барселона, два гола), Ромарио (Барселона, хеттрик), Давор Шукер (Реал Мадрид, гол), Зинедин Зидан (Реал Мадрид, силна игра и асистенция), Неймар (Барселона, силна игра и гол).
 
Предвид предстоящите дебюти в Ел Класико на двама от най-скъпите футболисти в света – Хамес Родригес (купен от Монако срещу 94,4 милиона евро) и Луис Суарес (взет от Ливърпул срещу 94 милиона евро), агенция БЛИЦ ви представя първите мачове на останалите многомилионни трансфери на сегашните Реал (Мадрид) и Барселона – Кристиано Роналдо, Гарет Бейл и Неймар. Прибавяме и Лионел Меси, който е най-голямата звезда на световния футбол.

ДЕБЮТЪТ НА ЛИОНЕЛ МЕСИ В ЕЛ КЛАСИКО
19.11.2005 г., Примера дивисион
Реал (Мадрид) – Барселона 0:3
(титуляр, 69 минути, заменен от Иниеста)
 
ДЕБЮТЪТ НА КРИСТИАНО РОНАЛДО В ЕЛ КЛАСИКО
29.11.2009 г., Примера дивисион
Барселона – Реал (Мадрид) 1:0
(титуляр, 66 минути, заменен от Бензема)
 
ДЕБЮТЪТ НА НЕЙМАР В ЕЛ КЛАСИКО
26.10.2013 г., Примера дивисион
Барселона – Реал (Мадрид) 2:1
(титуляр, 1 гол, 83 минути, заменен от Педро)
 
ДЕБЮТЪТ НА ГАРЕТ БЕЙЛ В ЕЛ КЛАСИКО
26.10.2013 г., Примера дивисион
Барселона – Реал (Мадрид) 2:1
(титуляр, жълт картон, 60 минути, заменен от Бензема)