Испанското издание „Ел Мундо“ с информация от „Футбол Лийкс“ разкри за схемите, чрез които играчите на Реал (Мадрид) укриват данъци чрез офшорни компании. Сега обаче вестникът обяви, че има футболист, отказал да използва този начин за намаляване на разходите си.

Това е норвежкият талант Мартин Йодегаард. 17-годишен халф премина от Стрьомсгодсет в Реал (Мадрид) в началото на 2015 година. Сега чрез информация на „Футбол Лийкс“ става ясно, че талантът ще получи 10,5 милиона евро за срока на целия си контракт от януари 2015-а до 30 юни 2018 година. Освен това Йодегаард ще получава по 50 000 евро за всеки изигран мач в първия отбор. До момента той има две такива срещи (Хетафе и Културал Леонеса).

При подписването на договора на бащата на футболиста Ханс Ерик Йодегард е предложено от юристите на Реал (Мадрид) да създаде офшорна компания, през която да преминават парите от имиджовите права на сина му. Към момента на подписване на договора те са оценени на 2 милиона евро.

„Синът ми ще спечели много пари, така или иначе. За нас има и морален аспект в това да сме изрядни. Не е етично да печелиш огромни суми и да се опитваш да укриеш данъците за тях, а да има хора, които едва събират пари, за да платят своите налози към държавата“, пише бащата на Йодегаард в специален и-мейл да адвокатите.

„Ел Мундо“ пише, че в цялата документация на „Футбол Лийкс“ има много документи по договора на Мартин Йодегаард, но само два и-мейла. В другия има подобно съдържание и него бащата на таланта пише: „Твърде е рисковано, а и за има изгода от цялата схема, трябва да си спечелил много голяма сума.“