Футболните фенове, който ще посетят мачовете от Мондиал 2022 в Катар, ще отделят близо 40 процента повече пари за билети в сравнение с тези, които са гледали срещите през 2018 година в Русия, а пропуските за финала струват средно 684 британски лири (812 долара), показва проучване.

Докато привържениците в Русия плащаха средно 214 лири, билетите за мачовете в Катар струват средно 286 лири, според изследване на "Keller Sports".

Цените на билетите в Катар са най-скъпите за мачове от Световно първенство през последните 20 години, като тези за финала са с 59 процента по-високи от преди четири години, според проучване на базираната в Мюнхен спортна компания.

"Световното първенство в Катар вече се счита за най-скъпото досега. Твърди се, че изграждането на шест нови стадиона и пълното обновяване на други два в страната са стрували около 3 милиарда долара. Много повече пари са похарчени за разширяване на инфраструктурата в столицата Доха, като магистрали и реконструкция на международното летище. В тази връзка едва ли е изненадващо, че Световното първенство в Катар е и с най-скъпите билети", се посочва в проучването.

Световната футболна федерация (ФИФА) не пожела коментар, а по-рано съобщи, че близо три милиона билета са били продадени за мачовете от Световното първенство по футбол - първото, което ще се проведе в Близкия изток от 20 ноември до 18 декември.

Билетите за Мондиала в Германия през 2006 година се смятаха за най-достъпните през последните 20 години със средна цена от 100 лири, докато за финала на Олимпийския стадион в Берлин те струваха средно 221 лири.