Елитните 18 клуба в Германия взеха решение, което ще пренапише историята на Бундеслигата. С необходимото мнозинство от 2/3 днес във Франкфурт бе решено да се въведат камери за официално признаване на гол от следващия сезон. Така дали има гол или няма за в бъдеще ще се решава с помощта на технически средства на голлинията. Това е само първата крачка от революцията във футбола по пътя към видео-съдии, които трябва да решават в бъдеще споровете за засади, дузпи или игра с ръка.

„Мога да кажа, че решението във връзка с въвеждането на технология на голлинията е взето и то с резултат 15:3 гласа”, обяви президентът на Германската футболна лига (ГФЛ) Райнхард Раубал, който е и бос на Борусия (Дортмунд).

До последно не бе ясно дали нерешените клубове ще гласуват за положителна развръзка. В крайна сметка Херта и Волфсбургб решиха да подкрепят въвеждането на технологията и се стигна до необходимото мнозинство при гласуването.

Производителят на технологията също е известен. Клубовете са се решили на система, базирана на камери, а не на чипове в топките. Така за тази цел на Бундеслигата за в бъдеще ще помага системата Hawk Eye, използвана и в редица тенис турнири. Голямото предимство на тази система от Англия са разходите. В сравнение с 250 000 евро на конкурентните продукти, Hawk Eye ще струва на клубовете в Бундеслигата около половината. Инсталацията на всеки стадион ще струва около 150 000 евро, а сделката ще е за три сезона.