Бившият футболистът на Манчестър Юнайтед Рио Фърдинанд вярва, че случаите на симулации в световния футбол могат да се намалят, ако се използват видеозаписи за налагане на санкции. Мениджърът на “червените дяволи” Дейвид Мойс също се присъедини към апела на Фърдинанд.

Повод за подновяването на дебатите стана осеяният с инциденти уикенд във Висшата лига. Крилото на Манчестър Юнайтед Ашли Йънг понесе остри коментари след като на два пъти се свлече лесно на тревата при победата над Кристъл Палас с 2:0. А на следващия ден нападателят на Рединг Павел Погребняк си изпроси втори жълт картон след симулация.

Рио Фърдинанд вижда нещата в глобален мащаб, а не само в границите на Острова. “Странно е, това се случва не само във Висшата лига, но и в Европа и целия свят. Отиваш в Шампионска лига и там ти казват, че в Англия много се симулира, а виждаш, че и играчите от други държави симулират. Ние защитниците сме свикнали с тези неща, трябва да мислим с главите си и за това как се защитаваме, защото нападателите са много хитри и понякога на съдиите наистина им е много трудно да преценят дали има контакт или не.”