Капитанът на Португалия Кристиано Роналдо може да пренапише историята с пето участие на Мондиал, след като "мореплавателите" се класираха за шампионата на планетата в Катар тази година. 

Досега само четирима играчи в цялата история са участвали на пет световни първенства, но Роналдо и други петима могат да се присъединят към тази група в края на годината, ако са в разширените състави на националния си тимове в Катар.

Мексиканците Антонио Карбахал (1950-1966) и Рафаел Маркес (2002-2018), германецът Лотар Матеус (1982-1998) и италианецът Джанлуиджи Буфон (1998-2014) са играли на четири световни първенства, а Роналдо не е пропускал Мондиал от 2006 година в Германия. Там на Световно дебютира и аржентинецът Лионел Меси, който също може да допълни групата.

Ако Мексико си осигури визи за Катар тази нощ, което ще се случи при победа или равенство в домакинството на Ел Салвадор, вратарят Гийермо Очоа и халфът Андрес Гуардадо също ще се докоснат до пето световно първенство.

На този етап най-малки изглеждат шансовете на испанските легенди Пепе Рейна и Серхио Рамос, които участваха на световните първенства през 2006, 2010, 2014 и 2018 година, но напоследък остават извън сметките на наставника Луис Енрике.

"Годините минават, но целите си остават същите", написа Роналдо в профила си в Инстаграм след победата над Северна Македония във вторник.

За португалската звезда турнирът в Катар ще бъде десети пореден голям футболен форум - серия, която започна с участието му още като тийнейджър на Евро 2004. Той е единственият играч, който е вкарвал гол на девет поредни големи първенства и изглежда много вероятно да увеличи бройката на десет по-късно тази година. 

На предишните четири световни първенства Роналдо вкара общо 7 гола и изостава с два от рекорда на Португалия, който се държи от легендата Еузебио. Бившият играч на Бенфика има 9 гола на Мондиали.