Един от градовете домакини на Мондиал 2018 Волгоград иска да организира мач на мира между Русия и Германия за официалното откриване на новия стадион „Победа”.

Както е известно, бившият Сталинград е свидетел на една от най-кървавите битки през Втората световна война. Битката при Сталинград се води от август 1942 година до февруари 1943 година и се счита като повратен момент за изхода на войната.

„Бихме били щастливи да имаме такъв мач тук. Това би бил мач на мира. Ако двата отбора се срещнат и на световното първенство, тогава отново ще бъде мач на мира. Но ако това е мачът на откриването на стадиона, ще е много по-интересно”, заяви губернаторът на Волгоград Андрей Бочаров.

"Сигурен съм, че един мач между Германия и Русия ще привлече общественото внимание. Желаещите да си купят билети ще са повече от капацитета на стадиона", добави губернаторът, който щял да обсъди идеята с руския спортен министър и бъдещ президент на Руския футболен съюз (РФС) Виталий Мутко.

Стадион "Победа" се очаква да бъде готов до края на 2017 година и ще е с капацитет 45 000 зрители. Разходите за построяването му на мястото на битката за Сталинград ще достигнат 265 милиона евро. Той ще замени разрушения стадион "Централний", където играеше Ротор (Волгоград).