Барселона определено е най-добрият отбор в света към този момент и го показва с играта във всеки един мач. Започвам с това твърдение, защото то е факт и се споделя от повечето специалисти във футбола. Факт е обаче и друго - в света има само един човек, който знае как се побеждава този космически състав на каталунците. Това е португалецът Жозе Моуриньо, определен наскоро от холандската легенда Йохан Кройф като „треньорът с купите”. Да, наистина е така! Жозе Моуриньо успя да спечели множество трофеи с всеки един отбор, който е водил, включително и с Реал (Мадрид). Специалния намери цаката как се побеждава „непобедимата” Барса, а именно с дефанзивен футбол в комбинация с контраатаки. Португалецът демонстрира това както с Интер миналата година, когато елиминира каталунците и след това спечели Шампионската лига, така и с Реал (Мадрид) през този сезон с триумфа в турнира за Купа на краля.
 
Прави впечатление, че във всички мачове, в които Моуриньо не успя да победи Барса този сезон, неговият тим остана с 10 души на терена. Не оспорвам по никакъв начин съдийското отсъждане на германеца Волфганг Щарк, осмелил се да покаже директен червен картон на Пепе във вчерашния полуфинал между двата тима в Шампионската лига. По принцип обаче при такива груби нарушения повечето съдии се задоволяват само да предупредят официално извършителя на фаула. Никой обаче не може да ме убеди, че това решение на немския рефер снощи не повлия на крайния изход от мача. Същият този съдия, който часове преди мача замени друг рефер, след като от Барса ревнаха, че предварително назначеният бил португалец. В крайна сметка на „Сантяго Бернабеу” свири Волфганг Щарк, който бе разкрит като голям фен на Лионел Меси и каталунците.
 
Видно бе, че и при 11 на 11 на терена Барса бе по-стойностният тим, който търсеше гола с обичайните си многоходови комбинации. Но както и във финала за Купата на краля, така и в този мач на „Сантяго Бернабеу” каталунците изключително трудно стигаха до наказателното поле на Реал и съвсем естествено головите положения бяха рядкост. Да, до червения картон Реал нищо не игра и нито веднъж не застраши вратата на Валдес, но пък именно изгоненият Пепе, поставен в ролята на дефанзивен халф, бе в основата на рушенето атаките на Барса. Той се справи перфектно с тази си задача и във финала за Купата на краля. След напускането на Пепе каталунците се преродиха и отново започнаха да изповядват безпощадния си атакуващ футбол, като всяка една тяхна атака стана потенциална голова опасност. Съвсем нормално и с играч като уникалния Лионел Меси в редиците си Барса нямаше как да не спечели мача и да не си отмъсти за загубения финал за Купата на краля, а и лично на Моуриньо за отпадането от Интер точно преди година. Тук обаче логично идват въпросите дали само с числен превес на терена Барса може да печели срещу Моуриньо и дали само със съдийски аванти може да достига финал в Шампионската лига. Най-пресният пример за такава аванта е от 1/8-финалите в сегашното издание на турнира, когато Робин ван Перси бе изгонен заради разкарване на топката и след това Барса получи и дузпа и без проблеми елиминира Арсенал с общ резултат 4:3. Ето че на полуфиналите каталунците отново са облагодетелствани с числен превес на терена. А ако се върнем две години назад, когато момчетата на Гуардиола спечелиха за последно Шампионската лига, веднага ще се сетим за неотсъдената очевадна дузпа в полза на Челси в края на мача в Лондон, завършил 1:1. Ако „сините” бяха получили право да изпълнят 11-метров наказателен удар, то Барса нямаше въобще да стигне до Рим, та камо ли да спечели турнира след успех във финала срещу Манчестър Юнайтед с 2:0. Може би пък съдбата е решила да си го върне на каталунците сега и Юнайтед да вземе мечтания реванш от тях на финала на „Уембли”. Дали това е така или Барса отново ще бъде подпряна от съдията и ще спечели Шампионската лига, ще разберем на 28 май – денят на истината и големия финал в най-престижния европейски клубен турнир.   
 
Искрено се надявам, че на финала в Лондон от първия до последния съдийски сигнал Барселона ще играе с 11 срещу 11 от Манчестър Юнайтед и няма да чака някое съдийско решение, което да ощети противника им. Каталунците трябва да демонстрират господството си на футболния терен към този момент и да триумфират с титлата по достоен начин, а не постоянно да чакат съдийска опора.
ГЕОРГИ КРАСИМИРОВ ГЕОРГИЕВ/БЛИЦ