Треньорът Александър Станков се прибра от Китай след кошмарно пътуване. Специалистът прекара много труден период в Хунан Ксиантао, който не само се оказа слаб отбор, а и клубното ръководство е изнемогвало финансово. Тимът с кански мъки оцеля, запазвайки място във втора китайска дивизия.

"Беше голяма драма в последния кръг. Още в началните минути поведохме на Харбин Итенг, но ни изравниха за 1:1 в 92-ата. При този резултат изпадахме в трета дивизия. Веднага обаче успяхме да вкараме нов гол в 93-ата минута и така оцеляхме", разказа Станков за последния си мач като треньор на Хунан.

"Сторих същинско чудо, спасявайки Хунан от изпадане. Отборът беше много слаб, не може да си представите какви футболисти тренирах. Нивото на Хунан е по-зле от нашите отбори във "В" група. Оказа се, че и организационно са големи аматьори. За почти година така и не успяха да ми извадят работна виза. Да не говорим, че и шест месеца не бях получавал заплата.

Сега, като си тръгнах, ми изплатиха три заплати, а за другите пари ще ги съдя, ако не ми се издължат. Заради липсата на работна виза се налагаше много да пътувам. Всеки месец излизах от Китай и пак влизах, за да получавам временна такава. Ходих до Малайзия, до Тайланд... Градът Чангша не е никак хубав за живеене. Времето ми мина само в хотела и на клубната база. Беше много потискащо, нямах търпение да се прибера в България", сподели пред БЛИЦ Сашо Станков, който преди години остана в историята на Далиен Аербин, класирайки го за първи път в елита на Китай.

stankov_hunan.jpg

"Докато в Аербин имах страхотен период, сега в Хунан определено не случих на отбор и съжалявам, че приех да им бъда треньор. Когато преговаряхме да поема отбора, ми бяха обещани неща, от които нито едно не се случи. Бях подведен, но това ще ми е като обеца на ухото, за да внимавам следващия път, когато взимам решение", коментира бившият треньор на ЦСКА и Локомотив (Пловдив).

Станков разказа, че е имал кошмарно прибиране от далечен Китай - "Дългият полет до Истанбул беше нещо ужасно, голям страх беше. До мен в самолета стоеше някакъв арабин, когото помислих за терорист. През целия полет се препотяваше, постоянно поглеждаше часовника си. Настръхнах още като го видях, какво ли не си мислих, не можах да мигна и за секунда."

Още при завръщането в България лошо впечатление му направили подмятанията по негов адрес. "Жалко е, че чух разни коментари. Някои колеги подмятат неща по мой адрес, но само искам да им кажа, че за мен в чужбина винаги ще има работа, докато интересът към тях ще е само от Бдин (Видин) и Брегалница (Щип)".

За момента бъдещето на Сашо Станков не е ясно, като специалистът се надява след Нова година отново да поеме клуб зад граница.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ