Селекционерът на националния отбор по футбол на Англия Гарет Саутгейт изрази „огромните симпатии“ на страната му към украинските граждани преди неделния сблъсък от квалификациите за Евро 2024 между двата състава на стадион „Уембли“ в Лондон.

Три дни след като стартира квалификациите в група „С“ с победа с 2:1 над шампиона Италия, отборът на Англия очаква следващия си противник. За Украйна двубоят с англичаните в неделя ще бъде първи от тази квалификационна кампания.

Попитан дали ситуацията около продължаваща война в Украйна ще направи мачът срещу украинските футболисти непредсказуем, Саутгейт отговори: „Бих казал, че е напълно предсказуем. Те са много горди. Видяхме това от самото начало на войната, когато отидоха в Шотландия за плейофите за Мондиал 2022 и Уелс. Напълно са отдадени на целта да донесат радост на публиката. Ние разбира се имаме огромна симпатия към това, което се случва, а също е подкрепа, но утре предстои футболен мач и ние сме напълно концентрирани върху това да опитаме да спечелим.“

„Честно казано, това е ключов мач в квалификационната група. Ако успеем да продължим по пътя, който започнахме преди няколко дни и победим в неделя, това ще бъде много добре за нас“, добави Саутгейт.

На въпрос за факта, че все още не е ясно къде Украйна ще играе домакинските си мачове и дали се е надява това да се случи на украинска територия Гарет Саутгейт коментира: „Дори не съм мислил за това. Мисля единствено за утрешния мач. Други хора ще водят тези дискусии. Имаме няколко други срещи преди този двубой.“

Саутгейт заяви още, че се надява футболистите, с които разполага да се справят с предизвикателството в неделя. Той добави, че полузащитниците Джордан Хендерсън, Джуд Белингам и Калвин Филипс се чувстват добре. Дебюта си очаква нападателят на Бретфорд Айвън Тони. „Той е доста добър напоследък. Харесва ни и е в плановете ни. Приоритетът ни в квалификациите е да печелим мачове“, каза селекционерът на английския национален отбор по футбол.